Recept za italijansku tortu Kapreze star preko 100 godina, pravi se bez brašna sa 6 sastojaka: Ukusna i vazušasta

shutterstock-2193231665.jpg
Foto: Shutterstock

S romantičnog italijanskog ostrva Kapri potiče i jedan poseban slatki specijalitet – torta kapreze. Ovaj čuveni desert, poznat po bogatom ukusu čokolade, pravi se jednostavno i bez brašna, pa je idealan za ljubitelje bezglutenskih poslastica.

Interesantno je da se ova „torta za zaljubljene“ vezuje za jednu legendu. Naime, 1920. godine kuvar Karmin di Fjore, u svojoj maloj radionici na Kapriju, spremao je desert za tri američka gosta, za koje je verovao da rade za mafijaša Al Kaponea. U žurbi i nervozi, zaboravio je da doda brašno u smesu. Ispostavilo se da je greška bila sudbonosna – torta je oduševila njegove goste, a recept se proširio širom Italije i Evrope.

shutterstock-2193645743.jpg shutterstock-2193645743.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g crne čokolade za kuvanje
  • 200 g maslaca
  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 300 g mlevenih badema (ili bademovog brašna)
  • šećer u prahu za posipanje
Foto: Shutterstock

Priprema:

Iseckajte čokoladu i rastopite je na pari zajedno s omekšalim maslacem, pa dobro sjedinite.

Odvojte belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom dok smesa ne postane glatka i kremasta.

Dodajte smesu od žumanaca u smesu s čokoladom i maslacem i sve lepo sjedinite.

Belanca umutite u čvrst sneg i nežno ih umešajte u smesu koristeći špatulu.

Na kraju dodajte bademovo brašno ili mlevene blanširane bademe i sve prelijte u okrugli kalup prethodno podmazan maslacem.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Kada je torta gotova, ostavite je da se ohladi.

Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu i, po želji, poslužite sa svežim voćem.

Pogledajte video za najčudniji recept koji ste ikad čuli

This browser does not support the video element.

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio "slatko od slanine": Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI Izvor: Kurir televizija

Uz šoljicu kafe, torta kapreze pruža pravi užitak