Braća Menendez se najsurovije osvetila ocu koji im u toaletu radio bolesne stvari: Da li su zaslužili tako užasnu kaznu?

Spekuliše se da li su braća izmislila da ih je otac zlostavljao ili je to prava istina

Objavljeno: 27.10.2024. 19:21h 20:29h
Autor:
Foto: Lyle Menendez, Erik Menendez with father Jose Menendez

Dokumentarac Netfliksa "Braća Menendez" objavljen je 7. oktobra 2024. godine. Dokumentarac prati ceo svet, a glavno pitanje koje se postavlja jeste: Da li je prevelika kazna stigla braću Menendez koja su ubila roditelje, oca koji ih je od malena godinama silovao u toaletu i zlostavljao različitim predmetima i majku koja je sve znala i ćutala ili su, pak, izmislili tu priču da bi se dočepali slobode?

Ubistva Kiti i Hozea Menendeza 1989. godine, kao i hapšenje njihovih sinova, šokirala su svet.

Suđenja Eriku i Lajlu trajala su više od pet godina, što je na kraju dovelo da budu osuđeni na doživotnu kaznu, bez mogućnosti da se brane sa slobode.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Postojale su različite verzije događaja vezanih za braću Menendez. Netfliksova serija Rajana Murfija iz 2024. godine "Monstrumi: Priča o Eriku i Lajlu Menendez" ponudila je dramatizovanu verziju događaja, dok "Braća Menendez" pruža autoritativnu perspektivu kroz stvarne intervjue sa Erikom i Lajlom. Dodatni razgovori sa tužiocima, porotnicima, advokatima odbrane i članovima porodice nude uvid u pravu priču o braći Menendez.

Braća Menendez su trošila novac nakon smrti roditelja kako bi prikrili da su oni zaista učinili taj gnusni zločin. Policija u početku nije na njih sumnjala, jer su braća odlučila da sumnju preusmere na mafiju s kojom je sarađivao njihov otac. Glavna optužba protiv Lajla i Erika Menendeza bila je da su ubili svoje roditelje, Kiti i Hozea, zbog novca. Braća su nakon ubistva roditelja trošila velike sume novca, što je dodatno koristilo tužilaštvu.

U dokumentarcu "Braća Menendez", Erik objašnjava šta se zapravo dešavalo:

"Ideja da se dobro zabavljam je apsurdna... Sve je bilo da bih prikrio ovaj strašni bol jer mi je bilo mučno i stresno da nastavim da živim."

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Lajl je objasnio svoje postupke ovako:

"Bez mog oca koji bi mi usmeravao život, bio sam izgubljen... deo Erika i mene umrlo je te noći."

Ubilački alati nikada nisu pronađeni

Erik i Lajl Menendez su nabavili oružje kojim su ubili svoje roditelje, Kiti i Hozea Menendeza, u avgustu 1989. godine u San Dijegu, Kalifornija.

Dečaci su za oružje koristili identifikaciju koju su ukrali od Lajlovog cimera. Iako je policija otkrila gde su puške kupljene, oružje koje je korišćeno za ubistvo nikada nije pronađeno nakon zločina.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Kitijine beleške o samoubistvu koje je ostavila sinovima

Kada je Lajl pokušao da razgovara sa majkom o zlostavljanju koje su trpeli od oca, ona mu je rekla da „preuveličava“ i da izmišlja. Prema Kiti, Hoze Menendez ga je samo kažnjavao jer je uradio nešto loše. Po njenom mišljenju, to je bila roditeljska briga.

Dijana Vander Molen, rođaka braće, takođe je čula od osmogodišnjeg Lajla o zlostavljanju. Kad je bio mali poslao joj je pismo u kojem je naveo da ne zna koliko više može da izdrži očevo zlostavljanje. Kada je pokušala da razgovara sa Kiti o tome, Kiti nije verovala.

Kitin odnos s mužem Hozeom je takođe bio zlostavljajući, ali na različite načine. Hoze je bio hladan prema Kiti i bio je uključen u osmogodišnju vanbračnu aferu. Kiti je često razmišljala o samoubistvu, pokušavala da se povredi i ostavljala beleške o samoubistvu u kući za svoje sinove da vide. Prema rečima Kitijine bivše terapeutkinje, Edvina Koks.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

"Uticaj na decu bio bi sekundaran za nju. Njen cilj je bio da kazni muža i nije previše razmišljala o deci."

Lajl Menendez je napisao 17-strani pismo Eriku koje su vlasti shvatile kao priznanje

U 17-stranom pismu koje je Lajl Menendez napisao svom bratu Eriku, objasnio je svoje misli i postupke na način na koji nije mogao da mu kaže u lice. Prema Eriku, Lajl je smatrao da bi „otkrivanje bolesnih tajni porodice bilo kao da ubijem roditelje ponovo“.

Erik je trebalo da uništi pismo, ali nakon što su vlasti pronašle, shvatile su ga kao priznanje za ubistvo Kiti i Hozea Menendeza. Ipak, u pismu nije bilo izričitog pominjanja zlostavljanja.

Erik nije uništio pismo jer mu je bilo "dragoceno". Jedini razlog zbog kojeg su zatvorske vlasti pronašle pismo u Erikovoj ćeliji bio je taj što su smislili priču da je pokušao da pobegne.

Kao rezultat ovog pisma, braća Menendez su morala da kažu drugim članovima porodice šta se dogodilo, a znali su da niko neće činjenicu da su ubili roditelje privatiti lako.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Sudija je bio isti čovek koji je nadgledao suđenje Rodneju Kingu

Lajl i Erik Menendez su dva puta osuđeni za ubistvo svojih roditelja, Hozea i Kiti. Prvo suđenje je rezultiralo dva zapeta žirija — po jedan za svakog brata, jer su optuženi odvojeno. Dve godine kasnije, Menendezovi su ponovo dovedeni pred sud.

Oba postupka je nadgledao sudija Stenli Vajsberg. Nekadašnji tužilac, Vajsberg je bio sudija Okružnog suda u Los Anđelesu koji je nadgledao suđenja policajcima koji su 1991. godine zlostavljali Rodneja Kinga.

Dok je državno suđenje nadgledano od strane Vajsberga završilo oslobađanjem četiri policajca, ovaj ishod je doveo do nemira u Los Anđelesu 1992. godine. Kasnije, federalno suđenje o građanskim pravima koje je predvodio okružni sudija Džon G. Dejvis završilo je sa dvojicom policajaca iz Los Anđelesa, Stejsi Kunom i Lorensom Pauelom, osuđenim za kršenje Kingovih građanskih prava. Dvojica policajaca, Teodor Brisenjo i Timoti Vind, su oslobođena.

Prvi put kada se Lajl izvinio Eriku bilo je na svedočenju

Oba brata, Lajl i Erik Menendez, su svedočila tokom svog prvog suđenja. Tokom tih postupaka, Lajl je izneo svedočenje o tome kako ga je njegov otac, Hoze, zlostavljao. Otkrio je detalje o neprimerenom dodirivanju i seksualnim susretima koji su se dešavali u toaletu, ispričali su momci pred svima u sudnici. Naime, po njihovoj priči, otac je bio grub, strog i zahtevan. Hteo je od njih da napravi velike ljude, ali je u jednom momentu otišao u krajnost.

Prema Lajlovim rečima, jedini momenat kad je otac bio nežan prema njima, bio je u toaletu. Obojicu je seksualno zlostavljao, a jedan za drugog nisu znali i nisu našli način da mu se odupru.

Pričali su da ih je otac zadovoljavao oralno, zatim vezivao, silovao i koristio predmete različite da bi ih zlostavljao.

Lajl je takođe objasnio kako je počeo da gleda na takva ponašanja kao deo intimnosti u svojoj porodici. Kao rezultat toga, dodirivao je brata Erika na sličan način na koji ga je Hoze dodirivao. Lajl nije bio svestan da će pitanja o njegovom zlostavljanju brata biti postavljena kada je došao na svedočenje. Tog dana se prvi put izvinio Eriku za to zlostavljanje u otvorenom sudu. I rekao mu da je mislio da je to normalno jer je to isto otac njemu radio, tek kasnije je shvatio koliko je to nastrano.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Hoze Menendez je koristio ekstremne tehnike da nauči svoje sinove lekcijama

Kada je pričala o tome kako je Hoze Menendez tretirao svoje sinove, rođaka devojaka, Dijana Vander Molen, ispričala je priču o onome što je sama posmatrala. U jednom trenutku, Hoze je stavio Lajla na pult i ohrabrio ga da skoči u njegove ruke. Nakon što je Lajl skočio, Hoze se povukao i rekao svom sinu da je to lekcija — nikada nikome ne veruj.

U drugom slučaju, Hoze je uhvatio petogodišnjeg Lajla pred članovima porodice i udario ga zatvorenim pesnicama.

Erik je takođe bio podvrgnut strogom tretmanu. Marta Kanu, Hozeova sestra, je ispričala sudu da je njen brat naterao Erika da se drži za šipku i visi iznad poda. Kada je dečak, koji nije imao ni dve godine, zaplakao, Hoze mu je samo vičući odgovorio.

Što se tiče seksualnog zlostavljanja, Hoze je držao nož Eriku pod grlom kada mu je sin rekao „ne“. Dodatni „alat“ je takođe korišćen dok je zlostavljanje trajalo.

Tužilaštvo se mučilo da nađe nekoga ko bi rekao nešto pozitivno o Hozeu

Tužiteljka Pamela Bozanich je u dokumentarcu Menendezovi izjavila da je mogla da pronađe samo jednu osobu koja bi rekla „bilo šta lepo o Hozeu Menendezu.“ Ta osoba je bila Hozeova sekretarica.

Bozanich je čula užasne priče o Hozeu, što je navelo da prizna da njegova smrt nije bila gubitak za čovečanstvo. U tom trenutku je takođe rekla da su njegovo gnjusno ponašanje i ličnost oblikovali dva mlada čoveka koja su mogla da ubiju svoje roditelje.

Bozanich je tvrdila u dokumentarcu Menendezovi da i dalje veruje da odbrana braće nije imala osnova.

Mediji su bili nemilosrdni, članovi porodice su ih molili da prestanu

Nakon što su Menendezovi uhapšeni, njihova priča je postala tema za dnevne i noćne televizijske emisije. Braća su bila izložena podsmehu zbog trošenja novca, panelisti i članovi publike su raspravljali o tome da li su zlostavljani ili ne, a Saturday Night Live se nije ustručavao da prikazuje skečeve o njima.

Sestra Kitija Menendeza, Džoan Vander Molen, pozvala je The Tonight Show i zamolila ih da prestanu da se rugaju Eriku i Lajlu. Rečeno joj je da su oni „javna svojina sada i [emisija] može raditi šta želi.“

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Tužilaštvo je tvrdilo da ima kompromitujuće snimke od autorke Norme Novelli

Između prvog i drugog suđenja Menendezovih, tužioci su tvrdili da su dobili snimke od autorke Norme Novelli na kojima Lajl kaže da će lagati da „pomogne svom slučaju.“

Novellijevi snimci nikada nisu korišćeni. Lajl Menendez je u dokumentarcu Menendezovi rekao da su snimci isključeni jer je,

„Na tim snimcima izražavam svoje osećaje o sudiji. Smatrao sam da donosi veoma pristrasne odluke.“

Braća su se pojavila sa Barbarom Volters kao apel da ostanu zajedno

Menendezovi su intervjuisani od strane Barbare Volters u emisiji 20/20 nakon njihove osude. U to vreme su bili u okružnom zatvoru i nije bilo odluke o tome gde će služiti svoje kazne.

Prema Lajlu u dokumentarcu Menendezovi, „jedini razlog zbog kojeg smo uradili intervju bio je da pokušamo da apelujemo da nas ne razdvoje.“ Erik i Lajl su verovali da idu u isti zatvor, ali su na kraju dodeljeni različitim prevozima.

Kada su smešteni u zatvore u različitim delovima države, Erik je započeo štrajk glađu u znak protesta. Njihov najveći strah bio je da se nikada više ne vide.

Opra "podigla veo" o muškom seksualnom zlostavljanju 16 godina nakon Lajlovog svedočenja

Šesnaest godina nakon prvog suđenja Menendezovih, Oprah Vinfri je okupila svoju publiku od 200 muškaraca koji su preživeli seksualno zlostavljanje. U epizodi koja je emitovana novembra 2010. godine, Oprah je imala za cilj da „podigne veo“ o seksualnom zlostavljanju dečaka.

foto: Profimedia

Lajl Menendez je počeo da prima pisma podrške, zatvorenici su mu pričali o sopstvenim iskustvima kao žrtve seksualnog zlostavljanja, i postao je neka vrsta ispovednika. Erik je rekao da se „kultura tišine“ konačno završava.

Reakcije na oslobađanje OJ Simpsona uticale su na drugo suđenje Menendezovih

Nakon suđenja Menendezovih, hapšenje i suđenje OJ Simpsona postali su dominantna vest. Oslobađanje Simpsona bilo je teško za javnost. Budući da su ljudi verovali da je Simpson kriv, došlo je do „odjeka protiv visoko profilisanih optuženika.“

Kada je započelo drugo suđenje Menendezovih, sudija Stenli Vajsberg je ponovo predsedavao, očigledno posramljen što slučaj nije došao do osude prvi put.

Vajsberg je promenio način na koji je drugo suđenje obavljeno ograničavajući svedoke, isključujući informacije o seksualnom zlostavljanju, Lajl nije svedočio, a članovi porodice nisu mogli govoriti u ime braće.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Tužioca Pamela Bozanić nije želela da se bavi drugim suđenjem

Tužioca Pamela Bozanich nije smatrala da su neuspesi u suđenju Menendezovih braće poraz, ali je takođe bila svesna da to nije ni pobeda. U dokumentarcu "Braća Menendez" izjavila je da bi radije "žvakala staklo" nego ponovo vodila ovaj slučaj, ali je bila jednako iskrena u tome da tužilaštvo nije želelo da ona to učini.

Kada je razmišljala o braći i njihovoj advokatici Leslie Abramson, Bozanich je iznela svoje misli. O Lajlu i Eriku je rekla:

„Za mene su bili kao saksijske biljke. Bile su kao otrovne saksijske biljke, ali nije bilo ničega što bih smatrala fascinantnim. Bili su samo glupi sportski ubice.“

Što se tiče Abramson, izjavila je:

„Ako bih vam rekla šta stvarno mislim o Leslie Abramson, tužila bi me... Zato što, mislim, da je izgubila sav svoj novac. A ja neću da se odrekne svog doma.“

Tokom drugog suđenja, žiriju su bile date samo dve opcije

Tokom prvog suđenja, odbrana je tvrdila da Menendezovi nisu delovali iz zle namere, već su se plašili za svoje živote. Lajl i Erik su se priznali, što je otežalo razumevanje argumenta protiv ubistva prvog stepena.

Članovi žirija su suštinski birali između ubistva iz nehata ili ubistva prvog stepena, ali nisu mogli da postignu konsenzus. Nakon mesec dana razmatranja, suđenje Eriku Menendezu je proglašeno za neodlučeno zbog zastoja. Isto se dogodilo i sa Lajlom.

Kada je slučaj ponovo suđen, žiriju je data samo opcija ubistva prvog stepena. Sa samo dve opcije, osuda ili oslobađanje, žiri je osudio Lajla i Erika Menendeza za ubistvo prvog stepena i izrekao im doživotne kazne.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Nakon što su završili u zatvoru, Erik Menendez je počeo da se bavi umetnošću, dok je Lajl Menendez radio na 'mentalnoj slobodi'

Nakon ulaska u zatvor, Erik Menendez je bio suočen s tim da više nikada neće videti svog brata Lajla i da će ostatak života provesti iza rešetaka, pa je počeo da se bavi umetnošću. Erik je počeo da slika, provodeći sate dnevno dodajući boje na platnu kako bi izrazio sebe.

Lajl je nastavio da se bori za ponovno okupljanje s Erikom, a 2018. godine, braća su smeštena u isti zatvor u San Dijegu, Kalifornija. U tom trenutku, obojica su osetila da konačno mogu da počnu da leče svoje rane.