Ukoliko razvod mora da se desi, Vladeta Jerotić je smatrao da je ovo najbolje vreme: U suprotnom će dete najviše patiti

Vladeta Jerotić je smatrao da postoji određeno vreme kada roditelji treba da se razvedu, ukoliko je to neminovno.

Objavljeno: 25.10.2024. 17:13h
Foto: Printskrin@Agape - Aleksandar Gajšek/YouTube

Vladeta Jerotić, ugledni profesor, pisac i predavač, ostavio je neizbrisiv trag u srpskom društvu kroz svoje proučavanje dijaloga između nauke i religije. Njegove reči i učenja o odnosima unutar porodice, braku i psihološkom zdravlju ostale su aktuelne i danas, osvetljavajući mnoge izazove sa kojima se parovi suočavaju.

Jedna od najvažnijih tema kojima se Jerotić bavio bila je uloga roditelja u psihološkom razvoju deteta, posebno u ranim godinama života. On je naglašavao koliko je važno da oba roditelja, podjednako žele dete i da zajedno učestvuju u njegovom vaspitanju.

foto: Shutterstock

"Ima hrabrih žena koje rađaju decu, iako muškarci neće brak," govorio je Jerotić, ukazujući na promene u društvu gde su često žene te koje preuzimaju odgovornost za rađanje i vaspitavanje, čak i bez podrške partnera.

Jedan od njegovih najzapaženijih stavova odnosio se na razvod i to koliko emotivno može da utiče na dete.

Ako supružnici ne mogu da nađu zajednički jezik ni na koji način, razvod braka postaje neminovan, a Vladeta Jerotić je smatrao: "Ako je razvod braka neminovnost, najbolje je da se ona dogodi kada dete ima najviše tri godine i da roditelji ubrzo potom stupe u nove bračne zajednice", rekao je Vladeta svojevremeno.

Na ovaj način, deci bi bilo lakše da se prilagode i da izgrade stabilne odnose sa oba roditelja.

foto: APrintscreen Youtube / Agape - Aleksandar Gajšek

Najvažniji period u detetovom životu, prema Jerotiću, je prvih nekoliko godina, posebno do treće godine.

"Dete do kraja treće godine je upijajući um, kao sunđer je. Koliko bi samo trebalo da se otac i majka tada vole najviše! I da tako bude pet, pa posle neka bude malo i prepirki, ali prvih tri do pet godina, i zbog deteta i zbog sebe, da dete vidi, upije ljubav oca i majke. Sve što tada doživi ostaće u detetovoj podsvesti ceo život, pa će tražiti u svome braku da ponove ono što su doživeli prvih tri do pet godina, i dobro i loše" smatrao je Vladeta Jerotić.

Jerotićeve reči danas su važnije nego ikad, jer živimo u vremenu kada su porodični odnosi sve složeniji, a deca često bivaju uhvaćena u vrtlogu sukoba i nesigurnosti.

Bonus video: