Švedski par sagradio kuću unutar ogromnog staklenika: Temperatura 22 stepena, preko cele godine sade baštu i beru voće

Šveđani su se dosetili da staru letnju kuću opasaju staklenom kupolom i tako stvore efekat staklene bašte

Objavljeno: 22.10.2024. 07:57h
Autor:
Foto: Printscreen/youtube

Mari i Čarls našli su fascinatan način da im preko cele godine bude leto. Život u Švedskoj ume da bude pomalo hladan, pogotovo tokom zimskih meseci kada je dobro grejanje sve na šta želite da uložite.

Ali Čarls i Mari su sagradili staklenik oko svoje letnje kuće i napravili ekološki dom u Stokholmu i to takav da preko čitave godine imaju temperaturu 22 stepena, idealnu za sadnju bašte, voće i povrće.

"Ova kuća je kao mehur od sapunice. U njoj je uvek toplo. Prilagodili smo je tako da smo sredili fasadu kuće. Sada je to drvo premazano uljem, koje nikad ne kisne pa i ne propada. S druge strane - skinuli smo krov sa kuće i dobili terasu koja je prostrana i svetla. Leti stakleni krov otvorimo tako da se izjednači temperatura, a zimi staklenik štiti kuću od hladnoće," priča Meri.

foto: Printscreen/youtube

Kuća ima izolaciju i toplotu koja deluje kada je temperatura napolju u minusu. Jedina razlika između ove i ostalih kuća je u tome što oni ne koriste grejanje toliko često, a tokom čitave godine uzgajaju krastavce, smokve, grožđe, pradajz i začinsko bilje, pa čak i tokom nordijskih zima u kojim ove kulture ne bi preživele.

foto: Printscreen/youtube

Ovaj par je inspiraciju za kuću našao od eko dizajnera Bengt Varne koji je 1974. godine dizajnirao privi stakleni dom pod nazivom "Prirodna kuća".

Kuća je opasana staklenim zidom debljine 4 milimetra koja ih je koštala oko 84.000 dolara. Prilikom izgradnje staklene kupole oko kuće, par je ostavio toliko prostora da se može gajiti i bašta oko kuće.

foto: Printscreen/youtube

"To je sigurno staklo. U principu, ono se ne može slomiti. Ako se to ikada dogodi ono će se jednostavno samo okruniti u sitne komadiće i nikome ne može nauditi," kaže Čarls.

Pogledajte kako izgleda kuća u videu ispod: