Ovako je izgledao tipičan popodnevni dan 80-ih godina: Porodica na okupu, deca bez telefona u rukama, obroci zajednički

Kroz ovu fotografiju smo se prisetili šta je toplina doma i kako je izgledalo jedno porodično popodne 80-ih

Objavljeno: 16.10.2024. 20:26h
Autor:
Foto: Shutterstock

Na Fejsbuk stranici „Nostalgija“, koja okuplja više od 300.000 pratilaca, nedavno je objavljena fotografija tipične jugoslovenske dnevne sobe iz 80-ih godina, i ta slika probudila je lavinu emocija i sećanja kod mnogih ljudi. Ova fotografija govori 1000 reči – ona je podsetnik na vreme koje je, barem iz današnje perspektive, izgledalo jednostavnije i ispunjenije porodičnom toplinom i zajedničkim trenucima.

Na slici se vidi klasična dnevna soba iz perioda socijalističke Jugoslavije, sa nameštajem i detaljima koji su bili karakteristični za to doba – kauč, stolić prekriven stolnjakom, polica s knjigama, televizor u uglu sobe, i što je možda najvažnije, članovi porodice okupljeni zajedno, bez prisustva savremenih tehnologija koje danas dominiraju našim svakodnevnim životima.

foto: Shutterstock

U vremenu u kojem se većina nas bori da spoji kraj s krajem, jurimo za karijerom, finansijskim sigurnostima ili nekim oblikom uspeha, sve teže nalazimo trenutke za opuštanje s najmilijima. Moderni život, sa svim njegovim prednostima, često nam oduzima mogućnost da istinski uživamo u onim jednostavnim stvarima koje su nas nekada činile srećnima. Mnogima je upravo ova fotografija pružila priliku da se prisete vremena kada je druženje s porodicom bilo svakodnevna norma, a ne luksuz.

U komentarima ispod objave na „Nostalgiji“, mnogi su istakli jedan ključni detalj koji ih je posebno pogodio – porodica je zajedno, bez telefona u rukama. Jedan pratilac je napisao: „Prelepa slika! Isprva mi je bilo čudno što deca sede bez telefona u rukama, pa čak ni roditelji ih nemaju. Onda mi je kliknulo… Da, to su bila stara dobra vremena, prava porodica na okupu.“

foto: Shutterstock

Komentari su nastavili da teku, sa mnogima koji su izrazili slične emocije. „Tom stanu ne fali ništa. Poglejte koliko ljubavi ima, deca sede roditeljima u krilu, to je bilo najvažnije. Danas svako sedi za sebe i gleda u mobilni. Niko nema vremena za razgovor. To je tužno“, napisao je još jedan pratilac. Ova izjava savršeno oslikava kontrast između prošlih i sadašnjih vremena – u prošlosti, fizička bliskost i razgovori bili su srž svakodnevice, dok danas, iako fizički blizu, često emotivno ostajemo udaljeni zbog tehnologije.

Nostalgija za jugoslovenskim vremenima ne odnosi se samo na političku ili društvenu sferu, već i na svakodnevne, male trenutke – zajednički obrok, gledanje televizije zajedno, igranje društvenih igara ili jednostavno sedenje u tišini, uz osećaj prisutnosti i povezanosti sa voljenima. Ta vremena su, čini se, nosila u sebi neku posebnu vrednost koju je moderni način života, sa svojim ubrzanim ritmom, donekle potisnuo.

foto: Shutterstock

Dok je tehnologija donela brojne olakšice i promene u našim životima, često nas je udaljila od onih istinskih trenutaka povezivanja s ljudima koji su nam najvažniji. Ova fotografija iz 80-ih godina podseća nas na važnost tih trenutaka, kada su ljubav, podrška i bliskost bili najvažniji, bez ometanja digitalnog sveta.

Kroz komentare i deljenja ove objave, vidi se da su ljudi širom regiona, pa i šire, i dalje emotivno vezani za taj deo svoje prošlosti. „Nostalgija“ nije samo sećanje na predmete u stanu i izgled prostora – to je sećanje na vrednosti i emocije koje su činile život bogatijim i smislenijim.

Fotografija je podsetnik na jedno vreme u kojem su jednostavnost i zajedništvo zauzimali centralno mesto u našim životima.