Rekao im je "Napraviću od vas milionere, samo radite sve šta vam kažem": Kako je nastala najveća prevara svih vremena

Članovi benda živeli su na ivici siromaštva, a onda im je muzički producent obećao da će od njih napraviti multimilionere

Objavljeno: 15.10.2024. 07:00h
Autor:
Foto: Profimedia

Kada biste pripadnike generacije odrasle 80-ih godina pitali da izdvoje izvođača koji je po njima najveća muzička prevara svih vremena, verovatno bi skoro svi rekli da je to grupa Mili Vanili. Zaista je neverovatan podatak da su dva potpuna anonimusa postala najveće muzičke zvezde - a da uopšte nisu znali da pevaju. Ta je priča definitivno bila kao stvorena za film, pa je snimljen "Girl, You Know It's True", koji se već prikazuje u bioskopima. A priča ovog dvojca ide ovako...

foto: Profimedia

Slučajni susret

Rob Pilatus iz Minhena upoznao je Fabrisa Morvana iz Pariza tokom plesnog seminara u jednom klubu.

"Obojica smo bili crnci odrasli u stranim gradovima u kojima nema previše crnih ljudi. To nas je spojilo,"- rekao je Pilatus.

Snimili su album za jednu malu izdavačku kuću, ali od popularnosti nije bilo ni traga ni glasa. Tada su živeli na ivici siromaštva. Muzički producent Frank Farijan, poznat po stvaranju i karijeri grupe Boni M, pozvao je Pilatusa i Morvana u svoj studio da poslušaju demo pesme "Girl, You Know It's True". Rekli su mu da to mogu da otpevaju.

- Napraviću od vas multimilionere - rekao im je tada Farijan, kom se pre svega dopao scenski izgled ovog dvojca.

Tačno 1. januara 1988. njih dvojica su potpisali ugovor s njim za snimanje deset pesama godišnje. Ali njihovo duetsko pevanje nimalo nije impresioniralo Farijana, pa su pesmu "Girl, You Know It's True" na kraju otpevali studijski pevači. Pilatus i Morvan su uprkos tome krenuli na veliku turneju po Španiji, Francuskoj i Italiji, pevajući pesme snimljene na plejbek, pritom oduševljavajući publiku.

- "Niko neće znati da vi ne pevate", rekao nam je Farijan i dao nam 20.000 dolara unapred. Složili smo se s njim - rekao je Pilatus.

Pilatus i Morvan su tada shvatili da se njihovi glasovi nikada neće čuti ni u jednoj pesmi grupe Mili Vanili.

Osvojili brojne nagrade

Kasnije su postigli veliki uspeh i s pesmom "Girl, I'm Gonna Miss You" i osvojili nagradu za najboljeg novog izvođača na 32. dodeli Gremija, kao i tri nagrade na 17. dodeli Američkih muzičkih nagrada. Međutim, časopis Roling Stoun proglasio ih je "najgorim izvođačima 1989", a "Girl, You Know It's True" "najgorim albumom 1989".

foto: Profimedia

Kako je otkriveno da ne pevaju

Kada je dvojac došao na svoj prvi intervju za MTV, njihovo očajno znanje engleskog jezika podstaklo je sumnje među prisutnima da glasovi na njihovim pločama ipak nisu njihovi. Prvi znak da su Rob i Fab samo otvarali usta pojavio se 21. jula 1989. tokom nastupa uživo na MTV, u tematskom parku Lejk Kompauns u Bristolu. Dok su nastupali, neispravan hard disk počeo je da preskače.

- Tada sam znao da je to bio početak kraja za Mili Vanili. Uhvatila me je panika. Nisam znao šta da radim pa sam pobegao s bine, - prisetio se incidenta Pilatus.

Uprkos pehu, vraćeni su na binu i koncert je nastavljen kao da se ništa neobično nije dogodilo.

Kraj karijere

Zbog sve češćih pitanja ko peva u grupi, producent Farijan ih je otpustio i priznao javnosti da oni nisu pevali na pločama. Izdavačka kuća "Arista rekords" izbacila je album "Girl, You Know It's True" iz svog kataloga. Uz to, njihova nagrada Gremi je opozvana, što se dogodilo prvi put u istoriji. I tu se završila karijera grupe Mili Vanili. U intervjuu u dokumentarnom filmu koji je snimljen Pilatus i Morvan su svoj rad s Farijanom opravdavali činjenicom da im je služio isključivo kao beg od siromaštva. U filmu se ističe da je mnogo ljudi znalo za prevaru, kao i to da su pevači postali žrtveni jarci.