Sreli se dok su oboje bili u braku, ona provodila noći s njegovom ženom: Postali ljubavnici, a onda omiljeni par u Jugi

"Nedostaje mi Arsen, nedostaje mi, pre svega, prijatelj", govorila je Gabi Novak i čuvenom Dediću sa kojim je provela gotovo pola veka.

Objavljeno: 13.10.2024. 07:48h 17:01h
Foto: Printscreen Instagram - jugoslavija.sfrj

Ljubavna priča Arsena Dedića i Gabi Novak oslikava iskrene emocije koje su trajale punih 45 godina, sve do Dedićeve smrti. Bili su jedna duša, a dva tela. Ljudi koji su ih poznavali divili su se njihovom odnosu punom poštovanja, pre svega. Jedno o drugom pričali su najlepše, a čuveni kantautor je jednom prilikom istakao da je pored Gabi nemoguće biti nesrećan.

Spojila ih je muzika 1958. godine ispred jednog TV studija u Zagrebu koji više ne postoji, Gabi je već bila cenjena prevačica poznata po svom sogisticiranom glasu, dok je Arsen postajao sve uspešniji kantautor, a svojim baladama je uspeo svačije srce da dotakne.

I odmah su postali su sjajni prijatelji, te ju je čak zvao je na druženja sa tadašnjom devojkom Brankom.

foto: Printscreen Youtube / vinyldaewo

- On je prošao život sa raznim ženama, a ja sam imala dva neuspela braka iza sebe. Jednog dana u našem prijateljstvu rodio se topliji odnos, ali nakon puno godina - govorila je Gabi.

Započeli su vezu 1970. u Rusiji, 1973, stali na ludi kamen i proveli zajedno 45 godina.

- Dao mi je slobodu, ali ne u tolikoj meri kao ja njemu - istakla je večita Arsenova muza.

Kada su se upoznali, Gabi je bila u svom drugom braku sa kompozitorom Stipicom Kalođerom, a Arsen sa Vesnom, nećakom A. G. Matoša i sa njim dobio je ćerku Sandru. Oženio je dok je još bila studentkinja. Kaže da je od te tri godine pola vremena proveo u vojsci. Bio je to brak bez perspektive. Gabin brak trajao je do 1970-e, a Arsenov do 1965. godine.

foto: Printscreen Youtube / vinyldaewo

Nakon Gabinog razvoda 1970.godine odlučili su da počnu zajedno da žive. Sklad zajedničkog života činio ih je srećnim. Prvo dete su izgubili, ali su taj bol zajednički prebrodili i nastavili dalje. Zvanično će se venačati nesto pre rođenja sina Matije – 1973.godine. U troje, sreća je bila jos veća. Umetnički dom bio je prepun radosti jer je na svet došao plod njihove ljubavi.

Sudbina ih je ponovo spojila, a tada su u prvom mahu znali da su stvoreni jedno za drugo, shvatili su da su srodne duše. Dugo vremena im je bilo potrebno da pronađu svoj mir i sklad, jer su postali najpopularniji par u bivšoj Jugoslaviji koji nije prestajao da intrigira javnost.

- Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prethodnih partnera, postali smo ljubavnici, zatim roditelji našeg Matije, a mesec dana nakon njegovog rođenja i supružnici. Između nas se nikada nije dogodio nekakav grom, sve se polako odvijalo. Sve je išlo polako, prošli smo put prijateljstva, bili smo jedno drugom brat i sestra i jednog dana oboje shvatili kako smo jedno drugom “namrijeti”– govorio je Arsen.

foto: Kurir / Dragan Kadić

Upravo Gabi mu je bila insiracija da stvore neke od svojih najlepih hitova poput: "O, mladosti", „Sve što znaš o meni“...

Njihova ljubavna priča bila je specifična jer su oboje dolazili iz različitih muzičkih svetova – Gabi je bila kraljica šlagera, dok je Arsen bio pesnik dalmatinske šansone. Međutim, to ih nije sprečavao da stvaraju magiju na sceni, savršeno su upotpunjavali jedno drugo.

Ali, njihova bajkovita priča mnogo puta je naizlazila na izazove, posebno zbog Arsenovog nemirnog duha i sklonosti ka boemskom životu.

- Teško je živeti sa umetnicima jer oni traže svoju slobodu, sloboda je i Arsenu bila jako važna, uvek mi je zahvaljivao što ne pitam kuda, kada, zašto i sa kim. No, ako stvarno volite osobu, nije to teško podneti i trpeti u sebi. Samo tako jedan odnos može trajati 45 godina. Hvala mu na svemu što me naučio i trpeo jer nisam ni ja baš tako laka osoba - ispričala je Gabi jednom prilikom.

foto: Fonet

Njihova ljubav trajala je sve do Arsenove smrti 2015. godine.

Posle Dedićeve smrti, Gabi je nastavila da nosi sećanje na njega. Uvek je govorila s poštovanjem i ljubavlju o čoveku koji je obeležio njen život. Sin Matija Dedić, jedan od najpoznatijih džez muzičara u regionu, nasledio je talenat i ljubav prema muzici od svojih roditelja, a nastavlja i tradiciju koja je obeležila njihovu porodicu.

– Moje poštovanje prema Arsenu bilo je veliko, kakav god je bio fakin. On je dobro znao da ce naći u meni ženu koja će ga podržavati do poslednjeg časa, koja će ga negovati, čuvati, biti na njegovoj strani i nikada izgovoriti nesto ružno- rekla je Gabi nakon Arsenove smrti.

Arsen je svojim najvećim uspehom u životu smatrao sto je pronašao i uspeo da živi sa Gabi.

- Kad imate nekoga kao što je Gabi, ne možete da budete nesrećni - govorio je legendarni Arsen Dedić.