6 najukusnijih italijanskih recepata sa teletinom: Bogat sos od belog luka i maslinovog ulja pravi je gurmanski pogodak

Italijanska kuhinja važi za najprefinjeniju na svetu, a oni teleće meso tretiraju na poseban način, svako njihovo jelo je toliko ukusno da će vam svi tražiti recept

Objavljeno: 11.10.2024. 10:43h 10:47h
Autor:
Foto: Shutterstock

Teletina je cenjeno meso u italijanskoj kuhinji zbog svoje nežnosti i bogatog ukusa. Italijanski recepti sa teletinom često kombinuju meso sa začinskim biljem, povrćem i tradicionalnim sastojcima poput maslinovog ulja, limuna, i belog vina. Donosim vam šest recepata koji obuhvataju razne tehnike pripreme, od laganih jela do bogatijih i složenijih.

1. Osso Buco alla Milanese

Ovo je klasično milansko jelo, koje koristi teleće kolenice u sočnom sosu.

Sastojci:

  • 4 teleće kolenice (oko 4 cm debljine)
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, iseckane
  • 2 štapa celera, iseckana
  • 200 ml belog vina
  • 400 ml pilećeg bujona
  • 2 lista lovora
  • 1 grančica ruzmarina
  • 1 limun (rendana kora)
  • Peršun (sitno iseckan)
  • So i biber po ukusu
foto: Shutterstock

Priprema:

Teleće kolenice začinite solju i biberom, zatim ih blago pobrašnite. U širokoj tavi zagrejte maslinovo ulje i ispržite kolenice sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane.

Na istoj tavi, dodajte luk, šargarepu i celer, i pržite na srednjoj vatri dok povrće ne omekša.

Vratite kolenice u tavu, zalijte vinom i pustite da alkohol ispari. Zatim dodajte pileći bujon, lovorov list i ruzmarin. Pokrijte i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata, povremeno okrećući meso.

Kada je meso mekano i gotovo se odvaja od kosti, pospite rendanom limunovom korom i peršunom pre posluživanja. Najčešće se služi uz milanski rižoto.

2. Saltimbocca alla Romana

Ovo je jelo iz Rima u kojem se teleći odresci kombinuju sa pršutom i žalfijom, prženi u sosu od belog vina.

Sastojci:

  • 8 tankih telećih odrezaka (oko 100 g svaki)
  • 8 kriški pršuta
  • 8 listova žalfije
  • 50 g putera
  • 200 ml belog vina
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu
foto: Shutterstock

Priprema:

Svaki teleći odrezak istanjite batom za meso, začinite solju i biberom, a zatim stavite po krišku pršuta i jedan list žalfije na svaki komad mesa. Sve zajedno pričvrstite čačkalicom.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter, pa pržite odreske sa pršutom prema dole, dok ne postanu zlatni.

Prevrnite odreske i nastavite prženje još 1-2 minuta. Potom dodajte belo vino i pustite da sos lagano vri dok se alkohol ne ispari, a sos zgusne.

Služite toplo, preliveno sosom od vina, obično uz pečene krompire ili povrće na pari.

3. Vitello Tonnato

Teletina sa tunjevinom je specijalitet iz Pijemonta, koji spaja nežno kuvanu teletinu sa kremastim sosom od tunjevine, majoneza i kapara.

Sastojci:

  • 1 kg telećeg buta (vezanog koncem)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 štap celera
  • 200 ml belog vina
  • 400 ml vode
  • So i biber

Za sos:

  • 150 g tunjevine iz konzerve
  • 4 kašike majoneza
  • 1 kašika kapara
  • 1 inćun (opciono)
  • Sok od pola limuna
foto: Shutterstock

Priprema:

U velikoj šerpi prokuvajte luk, šargarepu i celer u vodi i belom vinu. Kada tečnost proključa, dodajte teletinu, smanjite vatru i kuvajte oko sat i po, dok meso ne omekša.

Kada se teletina ohladi, isecite je na tanke kriške.

Za sos, u blenderu sjedinite tunjevinu, majonez, kapare, inćun i limunov sok, dok ne dobijete glatku smesu.

Prelijte teletinu ovim kremastim sosom i služite hladno.

4. Teleće šnicle u limunovom sosu

Jednostavno, osvežavajuće jelo koje je idealno za brzu pripremu.

Sastojci:

  • 4 teleće šnicle
  • 50 g putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 2 limuna
  • 200 ml pilećeg bujona
  • So i biber
foto: Shutterstock

Priprema:

Teleće šnicle blago istanjite i posolite i pobiberite.

U tiganju zagrejte puter i maslinovo ulje, pa kratko ispržite šnicle s obe strane dok ne porumene.

Dodajte limunov sok i pileći bujon, i kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne, a šnicle ne budu mekane.

Služite uz pire krompir ili blitvu sa krompirom.

5. Cutlets alla Pizzaiola

Ovaj recept koristi teleće odreske koji se peku u bogatom sosu od paradajza, origana i maslinovog ulja, karakterističnom za Napulj.

Sastojci:

  • 4 teleća odreska
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 400 g pelata (konzervisanog paradajza)
  • 4 kolutića mocarele
  • 1 kašičica origana
  • Maslinovo ulje
  • So i biber po ukusu
foto: Shutterstock

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite beli luk dok ne omekša, zatim dodajte paradajz i origano, i kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta, dok se sos ne zgusne.

U zasebnoj tavi, ispržite teleće odreske dok ne postanu zlatni.

Prebacite odreske u sos i kuvajte još 15 minuta na tihoj vatri. Zatim dodajte kolutove mocarele, koje treba da se zagreju sa svih strana, pa kad prebacite u tanjir njihova unutrašnost bude u tečnom stanju, kao lava da se raspe po mesu.

Služite sa svežim hlebom ili krompir pireom.

6. Teleći ragu sa pastom

Ovo je ukusno i bogato jelo koje spaja nežnu teletinu sa domaćom pastom.

Sastojci:

  • 500 g teletine, iseckane na sitne kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe
  • 2 štapa celera
  • 200 ml belog vina
  • 400 g paradajz pelata
  • 200 ml pilećeg bujona
  • Maslinovo ulje, so i biber
  • 400 g domaće paste
foto: Shutterstock

Priprema:

U širokoj tavi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte luk, šargarepu i celer, i pržite dok povrće ne omekša.

Dodajte teletinu i pržite dok ne postane zlatna.

Sipajte vino i kuvajte dok alkohol ne ispari, a zatim dodajte paradajz pelate i pileći bujon. Kuvajte na laganoj vatri 1-2 sata, dok meso ne omekša.

Skuvajte pastu po uputstvu i pomešajte je sa teletinom. Po želji pospite rendanim parmezanom.