"Neću se izvinjavati učiteljici pa da gori zemlja: To što se moj sin ponašao odvratno ja nisam kriv, on je mnogo zlatan"

Jedan otac se požalio kako mu na pamet ne pada da se izvini učiteljici zbog gnusnog ponašanja njegovog sina prema njoj. Njegovu ispovest vam prenosimo u celosti.

Objavljeno: 10.10.2024. 11:32h 13:24h
Autor:
Foto: VividaPhotoPC / Alamy / Alamy / Profimedia

Verujući da je čuo tu reč kod kuće, učiteljica(vaspitačica) je naredila ocu da pošalje pismo u kojem se izvinjava za sinovljev ispad.

Kada je reč o roditeljstvu, nećete uvek biti uspešni - ali učenje na sopstvenim greškama na duže staze pravi veliku razliku. Međutim, jedan otac je stao na svoju stranu protiv učiteljice, nakon što je njegov trogodišnji sin nazvao "kučkom" pred celim razredom.

Iako ne odobrava psovke, posebno ne od strane svog malog sina, ne veruje da bi trebalo da napiše zvanično izvinjenje i traži oproštaj nakon incidenta, prenosi "Miror".

foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Obraćajući se na Reditu, napisao je: "Moja supruga i ja smo roditelji trogodišnjeg dečaka. On jeste i vrlo verovatno će i ostati jedinac. Kao njegovi roditelji, ponekad smo pristrasni, ali smo svesni toga i trudimo se da budemo što je moguće objektivniji. Ne koristi ni njemu ni svetu oko njega ako ga previše mazimo, štitimo ili favorizujemo."

Par je svog sina pre dva meseca upisao u predškolsko - tamo provodi četiri sata dnevno, četiri dana u nedelji. "Njegova druga godina života bila je relativno mirna, a poslednjih nekoliko meseci postao je prijatan, druželjubiv, zabavan i, za trogodišnjaka, relativno pažljiv," dodao je. "Standardna praksa u ovom vrtiću je procena mesec dana nakon što dete počne da ide u školu. Njegova je bila odlična: duhovit, prijatan, prati uputstva, napreduje - sve tople i lepe stvari koje svaki roditelj želi da čuje."

foto: Graham Oliver / Panthermedia / Profimedia

"Prošlog vikenda delovao je pomalo rastreseno. Nije bio potpuno divlji ili tvrdoglav, ali nije bio kao prethodnih nekoliko meseci. Bilo je malo više "ne" i malo više frustracije," rekao je. U ponedeljak u vrtiću, dečak je postao frustriran kada je prosuo svoj ručak po stolu. Kada ga je učiteljica zamolila da to počisti, odgovorio je: "Ne. Ti to očisti, kučko." Otac je dodao: "Kada ga je druga učiteljica(vaspitačica) pitala šta je rekao, ponovio je."

"Učiteljice su nas obavestile o tome, naglasivši da je to za njega vrlo neobično, i mi smo se izvinili kod obeju učiteljica. Razgovarali smo sa njim o korišćenju ružnih reči, impulsima i kontroli raspoloženja uopšte, njegovo raspoloženje se poboljšalo i ostatak nedelje prošao je bez incidenata," dodao je.

"Međutim, dva dana nakon incidenta, učiteljice su tražile od nas da pripremimo pismo njima i upravi, u kojem se izvinjavamo što smo naše dete naučili tu ružnu reč." Verujući da je tu reč čuo kod kuće, učiteljica je zatražila od oca da pošalje pismo izvinjenja zbog sinovljevog ponašanja. Međutim, on tvrdi da ga učiteljica pokušava označiti kao "lošeg oca" - i smatra da je njegovo lično izvinjenje dovoljno.

foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

"Evo u čemu je stvar. Moja supruga i ja nismo savršeni. Psujemo ponekad. Pokušavamo to da ograničimo pred našim sinom, ali povremeno nam se omakne. Međutim, nikada ne koristimo uvredljive reči koje umanjuju nečiju vrednost. Za 10 godina, koliko smo zajedno, nikada nisam čuo svoju suprugu ili sebe da izgovaramo bilo koju od reči koje vređaju rasu, etničku pripadnost, seksualnost, pol, religiju ili sposobnosti," rekao je.

"Siguran sam da škola misli da je tu reč čuo od mene ili moje žene, ali mi je jednostavno ne koristimo. Takođe, on gleda samo crtane filmove, tako da ga nismo izlagali ničemu što bi to sadržalo. Razumem da deca skupljaju stvari iz različitih izvora i želim da škola to razume," rekao je. "Škola se ponovo obratila tražeći pismo izvinjenja, ali ne osećam da im to dugujem. Već smo se izvinili što je to rekao, ali ne osećam odgovornost da se izvinim za nešto što nisam uradio, jer ga nismo naučili tu reč."

foto: Shutterstock

Komentarišući njegovu objavu, jedan korisnik je rekao: "Napišite pismo, ali umesto izvinjenja, objasnite da se ne sećate da ste ikada upotrebili tu reč pred njim i nemate pojma kako ili gde ju je naučio. Iskoristite priliku da istaknete da ga nikada niste čuli da koristi tu reč kod kuće i da je zapravo mogao da je pokupi u školi. Opet ponovite da vam je žao što je to rekao, ali da se nećete izvinjavati za nešto što ne verujete da ste zaista učinili. Takođe, predložite da se vaš sin izvini učiteljicama, možda sa malim poklonom... ovo bi moglo pomoći da se situacija smiri.“

Drugi korisnik je rekao: "Meni nema smisla da škola želi pismo izvinjenja. Kako to rešava bilo koji problem koji imaju? Nazvao bih školsku upravu da saznam više. I ja bih bio zabrinut oko toga gde je vaše dete čulo tu reč, ako vi nikada ne koristite takav jezik."

Bonus video: