Beograđanka smestila bolesnog oca u dom i zauvek zažalila: "Nikad sebi ne mogu oprostiti, njegove suze pamtiću do groba"

Iskustvo Beograđanke koja je bolesnog oca smestila u dom veoma je bolno.

Objavljeno: 07.10.2024. 13:04h 13:10h
Foto: Shutterstock

Poslati roditelje u starački dom nije nešto što oduševljavala veliki broj Srba, međutim, usled obaveza i nedostatka vremena, mnogi bivaju primorani na ovaj potez.

Među njima je jedna Beograđanka, koja je bolesnog oca smestila u starački dom, nakon čega se gorko pokajala. Njenu ispovest, prenosimo vam u celosti.

"Oduvek sam slušala da je predavanje starih roditelja domu veliki greh, te da nije najbolja odluka koju možemo doneti. Međutim, život me naterao na to. Majka mi je umrla, a tata je ostao sam. Brigu o njemu preuzela sam na sebe u potpunosti, međutim, stvari su postale veoma naporne.

foto: Shutterstock

Otac je dobio demenciju, a ja sam bila u obavezi da se ne odvajam od njega. Zaposlena sam, majka dvoje dece i zaista nisam mogla da se posvetim svom ocu onako kako bi trebalo.

Posavetovala sam se sa suprugom i doneli smo odluku da oca predamo staračkom domu. Moglo bi se reći da tata nije ni bio svestan moje odluke, a iskreno, nisam ni ja. Smestila sam bolesnog oca u dom, a samo mesec dana kasnije, stiglo me je kajanje.

Nakon jedne posete svom ocu, shvatila sam da sam ja ta koja je trebalo da brine o njemu i da budem uz njega do kraja. Videla sam suze u njegovim očima i osetila bol u grudima. Njegove suze vratile su me u detinjstvo, setila sam se da je moj otac uvek bio uz mene. Učio me je da hodam, da govorim, da vozim bicikl... Kad god sam pala, imala sam njegovu podršku.

foto: Shutterstock

Kako to da je moj otac imao toliko strpljenja za mene, a ja, kad sam mu bila najviše potrebna, nisam bila tu? Kako sam sebi to dozvolila? Samo su neka od pitanja koja su mi se motala po glavi. Posložila sam stvari u svojoj glavi i rešila da oca vratim kući.

Rešila sam da se potpuno posvetim čoveku koji me je naučio da živim. Pozvala sam dom i saopštila svoju odluku, ali sam odlazak u isti danima odlagala.

Jedno jutro, dobila sam poziv koji mi je promenio život. "Dobar dan gospođo, Vaš otac je preminuo...". Tog jutra, vreme je stalo. Ostala sam i bez oca. Shvatila sam da više nemam roditelje, nikad više neću osetiti toplinu njihovog zagrljaja. Suze koje sam videla u njegovim očima kada sam ga ostavila u dom, pamtiću do groba, a sebi nikada neću oprostiti što poslednje dane njegovog života nisam bila potpuno uz njega. Jednostavno, nije to zaslužio! Volite svoje roditelje dok su živi i trudite se da im posvetite što više vremena, jer jednog dana, kada to ne budete mogli, kajaćete se za svaki trenutak koji niste proveli sa njima."

Bonus video: