Ova Jugoslovenka je bila najfatalnija žena u Beogradu: Muškarci su ludeli za njom, a udala se za bogatog biznismena

Životna priča Marije Bakse prepuna je zanimljivih detalja.

Objavljeno: 06.10.2024. 14:20h
Foto: Wikipedia / Marija_Baksa

Marija Baksa bila je Beograđanka u Rimu, a Rimljanka u Beogradu. Rođena u jednom selu blizu Pazina, u Istri. Gimnaziju je završila u Beogradu, apsolvirala je arhitekturu, a filmsku karijeru je počela u Rimu. Igrala je u italijanskim komedijama, imala je i glavne ženske uloge u filmovima "Jedna ljubav, tako krhka, tako jaka" i "Koza nostra, istina o mafiji".

Ovo je deo biografije lepotice koja je žarila i palila, prilično štur, obrnuto proporcionalan njenom stvarnom životu, koji je uspela da sačuva samo za sebe i svoje bližnje.

foto: Printscreen/ youtube

Ova plavuša, zelenih očiju, nosila je i nadimak jugoslovenska Katrin Denev, osetila je i čari Holivuda, naklonost Klinta Istvuda, ali se vratila u Rim. Oko nje su jurili Fabio Testi, Đankarlo Đanini, Franko Nero, obletale su je zvezde. Postala je ikona njihovog društvenog života.

Osim toga, bila je i džek, redovno je slala avionske karte svojim beogradskim prijateljicama da bi se i one kupale u njenoj slavi. Omanja ilustracija su buketi cveća koji su stizali na njenu adresu, ali nikada pre jedanaest sati jer se znalo da voli da spava. Kada bi se popunile sve vaze, bukete bi bacale u kadu punu vode. Bio je to svojevrsni sajam cveća i devojačke radosti, u toj vili van Rima.

Ogovarali su je da je prva naša, što bi se danas reklo, starleta, optužujući je što se slikala za Plejboj. Nije se mnogo uzbuđivala: "To je bilo vreme ludorija. Ne činim više mladalačke greške, a i kod nas ljudi nemaju svetske razmere i dovoljno imaginacije da bi shvatali mnoge stvari."

foto: PrintscreenJutjub/Klasik TV

Igrala je sa Ursulom Andres, najveći uspeh je postigla sa filmom "Tajna Koza nostra", gde je bila pored Čarlsa Bronsona, i u “Crnom Torinu” sa Badom Spenserom.

Za nju su bile krojene role ljubavnice gangstera, što je njenu popularnost podiglo na viši nivo. Kod nas se pojavila u Šijanovom "Davitelj protiv davitelja", prvencu Jovana Jovanovića "Mlad i zdrav kao ruža", igrala je jednu od dve glavne ženske uloge u "Kiklopu" Antuna Vrdoljaka i u nežnoj tragikomičnoj priči "Bokseri idu u raj".

U Americi je snimala reklame za sjaj za usne. Bila je ambiciozna, ali kada je shvatila da neće baš biti svetska zvezda, odlučila je da spusti klapnu.

foto: Printscreen/youtube

U njen život stalo je više od tri braka.

Ipak jedna osoba uspela je da osvoji srce lepe glumice, a radi se o biznismenu Milojku Veljoviću. Marija je uživala u srećnoj ljubavi s njim, a u braku su dobili i ćerku Taritu.

Dodelila je sebi novu ulogu – počela je da se bavi antikvitetima, imala je oko četrdeset godina i obogatila se. Preselila se na rimsko Dedinje, napravila svoj šourum, gde se dolazilo isključivo na poziv, društvo joj je pravila italijanska aristokratija. Živela je život na visokim potpeticama.

Poslednje godine života u Beogradu je provela van svetla reflektora, a preminula je 14. novembra 2019. godine u svom stanu u Kosovskoj ulici.

Bonus video: