"Ja sam muslimanka koja je prvi intimni odnos imala u 21-oj i to tajno, pre braka": Kajem se zbog onog što je usledilo

Salma El-Vardani otvoreno je progovorila o svojo intimi sa željom da se ni jedna žena više ne oseti kao ona kada je izgubila nevinost.

Objavljeno: 03.10.2024. 15:13h 15:16h
Foto: Printscreen Instagram / salmaelwardan

Salma El-Vardani postala je poznata BBC voditeljka, književnica i pesnikinja, ali zbog odrastanja u zatvorenoj i tradicionaloj sredini, bila je uskraćena za iskrene i poučne razgovore sa najbližima, posebno kada su intimni odnosi u pitanju, zato je svoju karijeru posvetila pričama o ženama. Naime, po roditeljima je poreklom Egipćanka i Irkinja, a kako je muslimanske vere, postojala su pravila koja je porala poštovati. Ali Salma se usudila da ih prekrši i sa ove distance, nije se pokajala.

Salma El-Vardani je za napisala esej za Today.com pod naslovom: „Kao mladoj muslimanki, niko sa mnom nije pričao o seksu. Volela bih da jesu“, a mi ga penosimo u celosti:

„U životu svake žene dođe trenutak kada sa svojim drugaricama sedi i razmenjuje priču ‘kako sam izgubila nevinost’. To je pomalo kao neki plemenski obred prelaska. Obično ima puno smeha i zajedničkog uzdisanja jer većina žena neizbežno podele koliko je sve to bilo neprijatno ili nezadovoljavajuće. Zadrhtala sam od nekih priča koje su mi ispričale drugarice, a naročito od one sa jednim nesrećno pozicioniranim poklopcem od šerpe koji je ostavio neobjašnjivu modricu.

U pričanju svih ovih priča, znanje, informacije i saveti se prenose među ženama i dolaze čak i do onih koje tek treba da započnu svoj seksualni život.

U razgovoru sa drugaricom o mom prvom seksualnom iskustvu, shvatila sam koliko sam srećna. Ona se zaklela da će čuvati moju tajnu. Izgubila sam nevinost sa momkom u kojeg sam bila ludo zaljubljena, ubeđena da ćemo zauvek biti zajedno – kao što ste često kada ste mladi, zaljubljeni i tek treba da iskusite život. Celokupno iskustvo je bilo transcendentalno. Bio je to jedan od najslađih trenutaka u mom životu.

Međutim, kao muslimanka, izgubila sam nevinost u tajnosti i tišini, kada sam imala 21 godinu. Posle sam se očajnički nadala da se na meni ništa fizički nije promenilo što bi upozorilo moju majku na ono što sam uradila. Svaki ljubavni roman koji sam ikada pročitala govorio je o ženama koje drže glavu malo više, ramena im se isprave ili im na licu igra osmeh nakon prvog puta, tako da sam, razumljivo, bila u panici kada sam stigla kući sa svog ‘nedeljnog putovanja sa drugaricama’.

Ušunjala sam se u kuću spuštene brade, pognutih ramena i čelične grimase na licu od straha da će sjaj seksa sijati kroz moje pore. Naravno, nisam imala zbog čega da brinem i moja majka je mislila da sam možda prehlađena, a ne da lebdim na oblaku nove svesti i ženstvenosti. Dobre muslimanske devojke nisu imale seks van braka, a ja sam prekršila osnovno pravilo.

Nisam planirala da ga kršim. Odgojena sam da verujem da se seks dešava samo nakon braka, i dugo sam to prihvatala. Ja sam, zajedno sa svojim drugaricama muslimankama, svoju nevinsot sam čuvala nepokolebljivo, zavetujući se da ću je izgubiti samo u bračnoj postelji. Međutim, bila sam i radoznala mlada žena, strastvena, u dodiru sa svojim telom i gladna da oseti sve što život nudi. Nepotrebno je reći da moj himen i ja nismo izdržali do kraja.

Iako je moje iskustvo bilo veličanstveno u poređenju sa mnogim mojim drugaricama, laganje o tome, pretvaranje da ne znam ništa o seksu i čuvanje tajne su mi oteli nešto. Svet ne nudi ženama edukaciju o zadovoljstvu i seksu. Dakle, razgovori preko tekstualnih poruka, upoređivanje beleški u kupatilima klubova ili šaputanje o seksu kada spavamo jedna kod druge daju ženama prostor da razgovaraju o ovim temama. Dodajte u to kulturu i religiju i ti razgovori će često postati teži.

Nije bilo mnogo žena kojima bih se mogla obratiti kada bih imala pitanja o svom telu ili svom seksualnom životu. Druge žene iz moje muslimanske zajednice su ili čekale brak ili nisu bile sigurne da mogu da povere svoje seksualne tajne. Kada su tako veliki ulozi protiv vas, ne možete uvek rizikovati da se poverite drugoj ženi.

Zbog svega toga je toliko žena lišeno nekih od najvažnijih razgovora u životu. Stalno pričam o seksu jer bih volela da sam mogla više da razgovaram o tome kada sam bila mlađa. Volela bih da sam imala više ljudi kojima bih mogla da se obratim kada sam pokušavala da proverim da li su reakcije mog tela normalne. Volela bih da je bilo više žena koje bi me vodile kroz ono što je tako važan period u životu mlade žene.

Moj gubitak nevinosti je bio lep, ali ne i moja tajna. Takođe, to je bilo i opasno, jer kada žene ne mogu da pričaju o seksu ili postavljaju pitanja, to ih može uvesti u nesigurne scenarije. Moje iskustvo se dogodilo u porodičnoj kući mog dečka, dok su njegovi roditelji dole gledali TV, i podsvesno me je prisustvo odraslih uverilo da treba to da uradimo. Znala sam, da ako nešto krene naopako, oboje će nas podržati i znaće šta da rade.

Seks se dešava, bez obzira da li roditelji žele da njihova deca to rade i da li verske vođe žele da članovi njihove zajednice budu uključeni u to. Seks će se uvek desiti jer je prirodan, ljudski i neophodan. Jedina neprirodna stvar u svemu je naše odbijanje da o njemu otvoreno pričamo.

Zauvek sam zahvalna što me je moj prvi seks naučio čime treba da se vodim. Jedino mi je žao što posle nisam mogla da pričam o tome kako treba, i što je toliki deo te lepe noći ostao utkan u tišinu i tajnovitost“, ispričala je za Salma za Today.com, a prenosi Zadovoljna.