Ivanka je u ruševinama Sarajeva našla smotuljak sa papirom: Beba je bila zamotana u ćebe, u džepu je imala jezivu poruku

Ivanka iz Sarajeva je za vreme rata pronašla napuštenu bebu i odgajila je kao svoju.

Objavljeno: 02.10.2024. 11:36h
Foto: Printscreen/ youtube/ Institute for War & Peace Reporting

Za hrabrost kažu da je vrlina na osnovu koje ljudi, uprkos opasnosti, čine plemenita dela. A za dobra dela kažu da žive i nakon smrti onog koji ih je činio. Tako je jedna žena postala oličenje hrabrosti, a njeno ime svi treba da znaju. Reč je o Ivanki Šućur iz Hrasnice kod Sarajeva, čije dobročinstvo nikada neće biti zaboravljeno.

Te ratne 1993. u Sarajevu, Ivanka je pošla na izvor po vodu kad ga je videla u ruševinama... Do izvora se prilično pešačilo, cela dva kanistera vode prosula je putem, a nešto ju je, kako je pričala dok je bila živa, jednostavno vuklo na to mesto...

foto: Printscreen/ youtube/ Institute for War & Peace Reporting

Naime, ona je, pored svoje troje dece – sina Gorana i kćerki Sretenke i Zvezdane, bez muža - donela kući dete koje je našla i odgajila ga.

Ivanka je tog 16. oktobra krenula po vodu kada je usledilo žestoko granatiranje Sarajeva. Kako bi se sklonila, potrčala je do obližnje zgrade i tu je čula dečiji plač. Herojski je bilo odgojiti dete u ratu, kada je nedostajalo svega, a najviše hrane. Ali, uprkos tome, Ivanka je Elvisa odgojila kao svoje rođeno dete. Nije mu nedostajalo majčine ljubavi.

"Pritrčao mi je i tako jako me zagrlio da ga nisam mogla odvojiti od sebe. U ručici je držao flašu sa prokislim mlekom i imao je blatnjavu odeću… Kad sam ga donela kući, moj sin Goran rekao je da ga nikome neće dati," ispričala je ranije Ivanka.

foto: Printscreen/ Youtube/ Institute For War & Peace Reporting

"Sećam se, eto tako, da sam ga našla u toj napuštenoj prostoriji, možda na pet-šest metara od njega pala je granata, plakao je, a kad sam ga donela kući videla sam cedulju zavojem svezanu oko njega: "Majka umrla, otac poginuo, moli se ko nađe ovo dijete, neka ga odmah preda policiji", ispričala je svojevremeno Ivanka pred kamerom TV Hajat medije.

"Ja Hrvatica, muž Srbin, a mali Elvis musliman"

"Ja sam Hrvatica, pokojni suprug bio mi je Srbin, a Elvis je musliman. Mi na to nikad nismo gledali kao na podelu, nego kao bogatstvo. Ne volim podele. Za mene je bitno kakav je neko čovek - isticala je za života. Sahranjena je na sarajevskom groblju Vlakovo na koje su je 2016. pored njeno četvoro dece ispratili brojni sugrađani i poštovaoci, objavio je 2016. zagrebački 24sata.

"Odnela sam cedulju u krim-službu i dan-danas tamo ta cedulja stoji, na Ilidži. Sutradan došla i socijalna, donela mu paketić, napravila ugovor da dete ostane tu, i dan-danas je tu kod mene i ne razlikujem ga od svoje dece - govorila je u kameru Ivanka, koja je kada ga je našla bila majka dve ćerke i sina koja je godinama kasnije od njih dočekala i unučiće. Tog dana, i ne znajući šta joj je sudbina namenila, postala je i Elvisova mama".

"Išla sam na vodu, prosula dva kanistera jer me je nešto vuklo tamo, a granata je pala na samo 5-6 metara od njega".

Uzela ga je, odnela kući, a onda je njen sin Goran nekako saznao da je našla bebu".

"Odmah je došao moj sin, pa odleteo na bicikli dole u komšiluk da mu daju litar mleka, došle komšije, donele neke haljinice da ga preobučemo... Prvo smo ga ćerka i ja nosile od zgrade do zgrade, da nije nečiji, ali nije bio, a onda smo ga odnele u policiju... Posle je došao policajac, doneo nekakve štramplice iz doma za decu", seća se Ivanka.

Bonus video: