"Ćerku je ostavio muž, a sad sa unukom svaki dan dolazi kod nas: Za mene i mog supruga to je užasno iscrpljujuće"

Ćerku je ostavio muž, a sad sa unukom svaki dan dolazi kod nas, za mene i mog supruga to je užasno iscrpljujuće.

Objavljeno: 27.09.2024. 09:05h
Foto: Shutterstock

Kad odrasla deca prolaze kroz teške životne promene poput razvoda, često traže bezuvetnu i svesrdnu podršku roditelja. To može biti izazovno, posebno kada roditelji, koji su već u zreloj dobi, pružaju pomoć nauštrb svojih granica i potreba za odmorom i privatnošću.

Roditelji koji ne žele povrediti ćerku i pružaju joj pomoć nakon razvoda, iako im njene danonoćne posete već nagrizaju mentalno i fizičko zdravlje, obratili su se za pomoć životnoj savetnici koja odgovara javno za The Guardian.

Tako ova majka, koja se bori s unutrašnjim sukobima, piše: "Našu je ćerku napustio suprug, a ostavio joj je i njihovo sedmogodišnje dete. Od tada svaki dan s unukom dolazi kod nas i tvrdi da ne može biti sama. Često ostaje i preko noći. Za mene i mog supruga to je užasno iscrpljujuće. Uopšte više nemamo mira ni vremena za sebe. U kasnim smo šezdesetima i to nam nikako ne odgovara."

foto: Shutterstock

"Jako volimo svoju ćerku i unuka i želimo im pružiti podršku koliko god je u našoj moći, ali ovo je prešlo sve granice. Poslednji put kad sam s njom razgovarala s ćerkom o tome, nije me ni pokušala razumeti. To je shvatila kao da je ne volimo i da je odbacujemo. Treba mi vaša pomoć."

I ranjene životinje se sakriju

Odgovor životne savetnice, inače i profesorke etike Eleanor Gordon-Smit, glasi: "Jedna stvar koja mi upada u oči iz vašeg pisma jeste to, da se vaša ćerka mora osećati jako ugodno s vama kad kod vas želi biti u najtežim trenucima u životu. Znate da se i ranjene životinje ponekad sakriju. Dakle, slično kao i životinje koje se povuku kad su povređene, vaša ćerka nalazi utočište u vašem domu, što je odraz vašeg odnosa, karaktera i roditeljstva te potvrda koliko se uz vas oseća sigurno."

"Pitam se hoće li deo ovog problema s vremenom ipak izlečiti sam dr Vreme. Shvatite da je ona doživela šok koji pogađa samu srž njenog identiteta: do juče je bila supruga, dete je imalo dva roditelja koja su delila odgovornost, još juče je planirala porodični život. Trebaće joj vremena kako bi usvojila nove identitete: razvedena žena, samohrana majka, planerica potpuno drugačije budućnosti."

foto: Shutterstock

"Ima mi smisla da se sada želi vratiti identitetu koji najdulje poznaje i s kojim je najsigurnija: identitetu vašeg deteta. I sada, kad se mora suočiti s odgojem vlastitog deteta na potpuno drugačiji način nego što je planirala, možda želi ponovno pronaći svoj vlastiti obrazac za ljubav i porodicu. Kad joj uskoro ti novi identiteti i promene postanu manje šokantni, možda će se prirodno opet odvojiti od vas. Sasvim je razumljivo, međutim, da želite malo ubrzati taj prelaz."

Preuređujte s njom

"Jedna mala strategija mogla bi biti da joj pomognete da malo preuredi svoj dom kako je onde ne bi sve podsećalo na njega. Počistite s njom taj prostor, preuredite ga malo, izbacite nešto i dodajte neki novi komad nameštaja, ukratko, učinite da se tamo oseća kao da je to sada njeno malo gnezdo. Kad bude mogla provoditi više vremena tamo, mogli biste predložiti da je posećujete kod nje. Tako možete povući granice oko provođenja zajedničkog vremena."

"Možete li uključiti i druge bliske ljude u tim za podršku? U trenucima, neposredno nakon krize, okrećemo se odnosima koji su nam maksimalno poznati i minimalno zahtevni. No, to obično bude vrlo mali broj ljudi. Možete li s nekim podeliti teret tako što ćete ga neprimjetno zamoliti da joj bude oslonac? Na taj način će si dalje osećati podršku, ali nećete vi nositi sav teret. To možete učiniti tako da pozovete porodičnog prijatelja ili više njih da navrate dok kod vas dok je ona tamo. Možete joj pronaći i profesionalnu pomoć, ili ako vaš odnos to dopušta, povežite je opet s njenim prijateljima."

Nije vreme za kritike

"Možda biste takođe mogli dodatno naglasiti da ste joj bezuslovnaa podrška, kako bi, kad poželite malo vremena za sebe, to manje nalikovalo zastrašujućem odbijanju. Male naznake napuštanja ili čak kritike sada bi ona mogla doživeti jako dramatično. Stoga još uvijek nije pravi trenutak za kritikovanje, koliko god kritike bile opravdane."

"Ako se vratila identitetu vašeg deteta, možda ćete se privremeno i vi morati malo vratiti da biste je tamo sreli. To je kao da se vraćate uveravanjima kojima ste se služili kad ste je prvi put učili da se počne spavati sama u svojoj sobi: To što nisam s tobom u sobici ne znači da sam otišla, volim te i ujutro ćemo opet biti zajedno."

(Moje vrijeme)

Bonus video: