Ako želite da vam dom tokom jeseni pršti od radosti i topline, unesti ovaj komad: Vreme je da se otarasite loših emocija

Vreme je za promenu u uređenju doma. Ukoliko želite da vam enterijer bude ispunjen srećom i toplinom, onda neka se na vašoj listi nađe novi elegantni tepih.

Objavljeno: 28.09.2024. 11:10h
Foto: Printskrin@Go House/Pinterest

Kako se menjaju godišnja doba, tako i naši domovi zaslužuju osveženje koje donosi radost, toplinu i sreću. Ove jeseni, ključni komad za uređenje enterijera koji će uneti pravi dah veselja jeste – topli, mekani tepih u bogatim tonovima prirode.

Zašto baš tepih?

Tepisi su srce svakog doma, ne samo estetski, već i funkcionalno. Oni pružaju osećaj udobnosti, stvarajući ambijent u kojem se možete opustiti nakon dugog dana. Ove jeseni, tepih u hladnijim tonovima poput terakote, zlatne, tamnozelene ili bordo boje može transformisati vašu dnevnu sobu u prostor koji odiše prijatnošću i poziva na uživanje. Pritom su izuzetno elegantne.

Kako odabrati pravi tepih?

Birajte tepih s bogatim teksturama i dezenima koji podsećaju na prirodu, poput cvetnih ili geometrijskih motiva inspirisanih jesenskim pejzažima. Ovakav detalj unosi dinamiku i život u prostor, dok istovremeno ostaje prijatan na oko.

Gde postaviti tepih za maksimalan efekat?

Centralni deo dnevne sobe idealan je za veći tepih, gde može postati glavni akcenat enterijera. Takođe, razmislite o manjim tepisima u predsoblju ili spavaćoj sobi, koji će uneti osećaj topline odmah pri ulasku u dom ili kada se probudite. Postavljanje tepiha ispod trpezarijskog stola stvara prijatnu atmosferu tokom obroka, dok udobnost raste s svakim korakom.

Efekat boja i tekstura na raspoloženje

Boje igraju ključnu ulogu u stvaranju srećnog i opuštajućeg ambijenta. Hladniji tonovi podsećaju na prirodne promene koje jesen donosi – opadanje lišća, zlatne sunčeve zrake i bogate plodove zemlje. Uklapanje ovih nijansi u prostoriju stvara harmoniju i može poboljšati osećaj sreće kod ukućana.

Dodaci uz tepih za potpun ugođaj

Da bi vaš dom zaista "cvetao" ove jeseni, pored tepiha, dodajte i par aksesoara u sličnoj paleti boja. Jastuci sa plišanim ili vunenim navlakama i sveće sa mirisom cimeta, duvana ili vanile dopuniće atmosferu topline(a ide i sezona praznika, tako da će vam potrajati i do tada, osim ako niste zaluđenica/ik za mirišljave sveće).

Ove sitnice doprinose osećaju domaće, intimne atmosfere koja se uvek povezuje sa srećom i udobnošću.

Nema ničeg lepšeg od okupljanja porodice ili prijatelja na mekanom tepihu uz razgovore i smeh tokom prohladnih jesenjih večeri. Tepih, kao centralni element, postaje mesto okupljanja, gde svi mogu da osete toplinu, ne samo fizički, već i emotivno.

Bonus video: