Evo kako da najbolje očistite kuću sa sastojcima koje već imate u kuhinji: 8 prirodnih načina, bez hemikalija

Donosimo vam 8 načina kako da najbolje očistite kuću, bez korišćenja raznih hemikalija i samo sa sastojcima koje već imate u kuhinji.

Objavljeno: 24.09.2024. 10:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Donosimo vam osam jednostavnih i efikasnih trikova koji će vam pomoći da očistite najproblematičnije delove doma koristeći prirodne i lako dostupne sastojke.

1. Očistite rernu bez hemikalija

Ako želite da očistite rernu bez upotrebe hemikalija, sve što vam treba su soda bikarbona i sirće. Nakon uklanjanja prljavštine špatulom, pospite sodu po dnu rerne i poprskajte je sirćetom. Ostavite 10-20 minuta, zatim istrljajte sunđerom. Vaša rerna će biti besprekorno čista!

2. Uklonite fleke s noževa

Mrlje na noževima možete lako ukloniti uz pomoć limuna. Potopite vrhove noževa u sok od limuna, ostavite nekoliko minuta, a zatim ih samo isperite vodom. Fleke će nestati bez ribanja.

foto: Shutterstock

3. Osvežite peškire

Ako vaši peškiri imaju neugodan miris, jednostavno ih operite u toploj vodi sa sirćetom umesto praška za veš. Ako miris ne nestane, ponovo ih operite, ovaj put s dodatkom sode bikarbone. Peškiri će biti osveženi i bez neprijatnih mirisa.

4. Kako očistiti ulepljen pleh

Za ulepljen pleh, soda bikarbona i hidrogen su idealna kombinacija. Nanesite sodu bikarbonu, zatim hidrogen, pa ponovo sodu. Ostavite da deluje 30-60 minuta, a zatim istrljajte sunđerom ili žicom. Pleh će ponovo biti sjajan!

5. Meso se neće lepiti za roštilj

Kako biste sprečili lepljenje mesa za roštilj, jednostavno presecite crni luk na pola i njime istrljajte žicu za roštilj. Ovaj jednostavan trik garantuje da se meso neće lepiti tokom pečenja.

foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

6. Uklonite dlake ljubimaca uz pomoć gumenih rukavica

Navlažite gumenu rukavicu i njome pređite preko nameštaja ili tepiha. Dlake će se lako skupljati na rukavici, a kad se nakupi dovoljno, isperite rukavicu i nastavite s čišćenjem.

7. Uklonite prljavštinu između pločica

Za čišćenje prljavštine između pločica, napravite pastu od sode bikarbone i izbeljivača u odnosu 3:1. Nanesite pastu na površinu, ostavite 5-10 minuta, istrljajte četkicom za zube i isperite.

foto: Shutterstock

8. Prozori bez pruga

Za kristalno čiste prozore bez pruga, napravite mešavinu sirćeta, vode i nekoliko kapi tečnosti za sudove. Poprskajte prozore, obrišite ih čistom krpom, a višak vlage uklonite zgužvanim novinama.

Isprobajte ove savete i uživajte u čistom i osveženom domu.

Stil/Lepote Srbije

Bonus video: