Nije stigao ništa da uradi, napustila ga bez poslednjeg pozdrava: Evo kako je Minja Subota izgubio ženu koju je obožavao

Čuveni Minja Subota obožavao je Branku punih 38 godina, a njen odlazak nikada nije preboleo, utehu je jedino pronalazio u muzici i njihovom sinu.

Objavljeno: 17.09.2024. 22:31h 00:09h
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Milan Minja Subota, po obrazovanju je bio diplomirani inženjer elektrotehnike, a u duši voditelj za decu, kompozitor i pasionirani ljubitelj fotografije. Bio je jedan od najomiljenijih TV lica, a za njega najvažnija žena bila je njegova supruga Branka, pored koje je bio 38 godina. Kruna njihove ljubavi bio je sin Miloš.

"Branku sam prvi put video krajem sedamdesetih ispred zgrade Politike. Bila je lepa i šarmantna. Sretao sam je potom nekoliko puta, ali nisam mogao da joj priđem na ulici. To ne bi bilo pristojno. Jedne večeri ugledao sam je u Klubu književnika. Sedela je s prijateljicom koju sam poznavao. Ona nas je i upoznala. Kasnije smo se često družili kod te prijateljice na njenom splavu na Adi Ciganliji. Bila su to lepa beogradska vremena. Iz tog druženja rodila se ljubav koja je rezultirala srećnim brakom. U njemu smo dobili sina Miloša. Na Branku i mene svi su gledali kao na jedno. Jedinstven par koji je izuzetno vezan. Tako je i bilo svih trideset i osam godina našeg braka, isticao je Minja.

foto: ATA Images / Antonio Ahel

Upravo ona mu je bila najveća podrška u svemu što je radio, kao i on njoj, a njihov braj je slovio za jedna od najskladnijih među javnim ličnostima.

Međutim, Branka, kako je isticao njegova života ljubav, iznenada ga je napustila 2018. godine. Minja gubitak nije mogao da prihvati,a posebno činjenicu da nisu imali vremena ni da se pozdrave.

"Branka nije bila bolesna. Imala je male disajne smetnje, smanjen kapacitet pluća, ništa što bi ukazivalo na takav ishod. Bilo joj je samo šezdeset i devet godina. Voleli smo da ujutro sedimo uz kafu i pričamo. Tog jutra, samo što sam uzeo kafu, rekla mi je da joj nešto nije dobro, ali da ne pominjem ništa sinu Milošu kada se javi. Malo potom samo je klonula. Nisam mogao ništa da učinim. Uskoro je stigao Miloš, kao i ekipa hitne pomoći, ali ništa više nije moglo da se uradi za nju. Brankin nagli odlazak bio je veliki šok za porodicu, prijatelje i komšije", rekao je voditelj svojevremeno za "Gloriju", kome se život u sekundi promenio i dodao:

foto: Kurir / Zorana Jevtić

"Svi su mi savetovali da svakodnevno budem poslovno angažovan. Trudim se da i dalje stvaram za decu. Želim da najmlađima detinjstvo učinim lepšim. To je moja životna misija. Supruga je bila ponosna na to što radim. Na pesme koje su obeležile detinjstvo generacija i ušle u škole. Kada bismo šetali gradom, prilazili su nam i deca i njihovi roditelji da se slikaju s nama, a Branka je uvek govorila: ‘To treba zaslužiti‘", govorio je voditelj.

Minja Subota rođen je 8. novembra 1938. godine u Sarajevu. Još kao dete pokazao je interesovanje za muziku, te je rano počeo da svira klavir i pokazuje talenat za komponovanje. Njegova radoznalost i svestranost doveli su ga u različite sfere umetnosti, uključujući i fotografiju. A, interesanto, diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike. Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije poseduje diplome: „Famous Schools International“ i francusku diplomu „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“.

foto: Kurir TV

Komponovao je muziku za mališane, ali i za odrasle. Njegova pesma "Deca su ukras sveta" postala je klasik dečje muzike, a pesme poput "Išli smo u Afriku" i "Razbole se lisica" pevali su mališani širom zemlje.

Najveći trag u karijeri Minje Subote ostavila je emisija "Muzički tobogan", koja je emitovana od sredine sedamdesetih do devedesetih godina. Emisija je bila namenjena deci i tinejdžerima, a kroz nju su prošle hiljade mladih takmičara iz svih krajeva Jugoslavije, prikazujući svoje talente u pevanju, recitovanju i glumi.

Minja je u emisiji bio oličenje strpljenja, ljubaznosti i pozitivne energije, pa je postao omiljeni TV voditelj među decom. Njegov šarm i entuzijazam ostavili su trajni pečat u srcima mnogih generacija.

Subota je bio angažovan u brojnim kulturnim projektima i humanitarnim akcijama. Bio je aktivan član Udruženja kompozitora Srbije i UNICEF-a, gde je radio na promovisanju prava i obrazovanja dece. Dobitnik je mnogih nagrada za doprinos kulturi i dečjoj muzici.

Minja Subota je preminuo 17. septembra 2021. godine, ostavivši iza sebe bogato muzičko i televizijsko nasleđe.