Kad je patrijarh Pavle sreo sveštenika u mercedesu, rekao mu nešto od čega se nije oporavio: Zaustavio kola i nastao muk

Patrijarh Pavle je jednom šetajući Ulicom kralja Petra u Beogradu, naleteo na sveštenika koji je vozio novog mercedesa. Sveštenik mu je ponudio prevoz, ali nije očekivao šta će se onda desiti.

Objavljeno: 12.09.2024. 17:56h
Autor:
Foto: Profimedia

Patrijarh Pavle, jedan od najvoljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, ostao je upamćen ne samo po svojoj duhovnoj mudrosti već i po izuzetnoj skromnosti.

Rođen 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, Slavonija, ovaj svetac u narodu proslavio se kroz brojne priče i anegdote koje su oblikovale njegovu reputaciju kao čoveka velike vere, ali i čoveka naroda.

Jedna od najpoznatijih priča o patrijarhu Pavlu odnosi se na njegov susret sa sveštenikom velike beogradske crkve, koji je vozio novi model luksuznog mercedesa.

foto: KOCA SULEJMANOVIC / AFP / Profimedia

Patrijarh Pavle je bio poznat po tome da nije vozio automobil, već se često kretao peške ili koristio javni prevoz, čak i u poznim godinama. Ova njegova navika nije bila samo praktična, već je postala simbol njegovog skromnog načina života, što mu je dodatno donelo ljubav i poštovanje u narodu.

Dok je jednom prilikom hodao ulicom Kralja Petra ka Patrijaršiji, sveštenik u svom novom mercedesu ga je prepoznao i, želeći da ukaže čast patrijarhu, zaustavio vozilo kako bi mu ponudio prevoz.

Kada je sveštenik izašao iz automobila i s poštovanjem zamolio patrijarha da uđe, Pavle je prihvatio, ali ubrzo postavio jednostavno, ali značajno pitanje: "Je l'te, oče, čiji je ovo automobil?"

foto: Fonet

Sveštenik, očigledno ponosan na svoj luksuzni automobil, odgovorio je da je to njegovo lično vozilo. Na to je patrijarh Pavle odmah reagovao i zatražio da se zaustavi vozilo. Tada je patrijarh rekao: "Neka vam je Bog na pomoći", prekrstio se i nastavio svoj put peške ka Patrijaršiji.

Ovaj događaj nije samo ilustrovao patrijarhovu skromnost, već i njegovu poruku da sveštenstvo treba da živi jednostavno, u skladu sa učenjem Hrista. No, često smo svedoci da u stvarnosti to nije tako.

Stil/Lepote Srbije

Bonus video: