Bila je najpoželjnija voditeljka i novinarka: Bila je u centru skandala, a onda sa ljubavnikom otišla u smrt

Životna priča Džesike Savič prepuna je intrigantnih detalja.

Objavljeno: 08.09.2024. 13:39h
Foto: Printscreen Youtube

Čudno ponašanje i tragična smrt jedne od najpoznatiji voditeljki pre više od 40 godina potresla je ceo svet.

Naime, voditeljka emisije "NBC News" Džesika Savič, 3. oktobra 1983. godine, izazvala je sumnje da je tokom vođenja programa bila pod dejstvom kokaina što je mnoge zgranulo jer je bila četvorostruka dobitnica Emi nagrade.

Tog kritičnog dana, Džesika je tokom izveštavanja o predsedniku Ronaldu Reganu i zakonima o pištolju nepovezano govorila i pevušila svaku reč koju je izgovorila. Kasnije tokom vesti njen govor se unormalio, a voditeljka je za svoj "incident" krivila kvar na telepromteru. Podršku joj je pružio i njen tadašnji agent koji je svojevremeno izjavio da je moguće da je Džesika ošamućena od lekova protiv bolova koje je uzimala zbog operacije na kojoj je tada bila.

Međutim, glasione o zlupotrebi droge nisu stale ni posle niza opravdanja. Samo godinu dana nakon što je proglašena najseksipilnijom američkom voditeljkom, biografkinja Glenda Bler tvrdila je da će ovaj incident okončati Džesikinu karijeru.

"Rekla sam - Morate nešto da uradite, ova žena je u nevolji, na šta mi je potpredsednik NBC rekao da se plaši da uradi bilo šta jer se plaši da će Džesika podići ruku na sebe," rekla je tada Linda Elerbi, dopisnica za NBC.

Nažalost, smrt je došla brže nego što je iko očekivao.

Svega 20 dana kasnije Džesika je doživela saobraćajnu nesreću pa je zajedno sa svojim ljubavnikom i potpredsednikom "Njujork Posta" Martinom Fišbejnom, koji je vozio auto, sletela sa puta i udavila se.

Iako je sve izgledalo kao nesrećan slučaj, Njujork Post je kasnije tvrdio da je Džesika navodno ubijena zbog istraživanja slučaja oko italijanskog bankarskog skandala.

Voditeljka i Fišbejn bili su tek dve nedelje u vezi kada su oboje tragično skončali. Tog dana vraćali su se sa večere iz restorana Čez Odert u Nju Houpu u Pensilvaniji. Navodno, nakon što su krenuli iz restorana i seli u auto, vozili su se preko zemljanog i šljunkovitog puta, kada su Fišbejnu promakla dva znaka upozorenja zbog čega je pogrešno skrenuo i upao u kanal Delaver na čije se dno dočekao na krovu.

Nakon uviđaja pojavili su se tragovi da je par pokušao da razvali vrata vozila koje je tonulo, ali iako su uspeli da razbiju zadnji prozor, nisu uspeli da se spasu. Obdukcija je pokazala da su oboje preminuli od posledica davljenja, kao i da u njihovim telima nisu pronađeni nikakavi tragovi ni droge ni alkohola.

''Padala je kiša, vreme je bilo loše. Vidljivost je bila vrlo loša," izjavio je tada Volter Everet, šef policije Nju Houpa.

Sumnju da Džesika nije stradala pukom slučajnošću već da je ubijena izrazio je i njujorški privatni istražitelj Vilijam Kalahan koji je tvrdio da je Džesika bila pikirana jer je istraživala smrt italijanskog bankara Roberta Kalvija koji je je ubijen jer je njegova banka ostala dužna 250 miliona dolara, što se naknadno saznalo.

Pet godina nakon Džesikine smrti, 1988. godine, spisateljica biografija Gvenda Blen napisala je knjigu o životu slavne voditeljke pod nazivom "Almost Golden", a u kojoj kaže da je Džesika očajnički želela da postane slavna.

O Džesikinom životu objavljena je još jedna knjiga "Zlatna devojka" autorke Alane Neš koja je istakla da je voditeljka, navodno, godišnje trošila oko 315 hiljada dolara na kokain.

''U to vreme je bila toliko paranoična da ponekad nije htela da ide na posao. Ali to je bio neko ko je imao više od problema s drogom. Imala je ozbiljan poremećaj ličnosti. Neposredno pre smrti bila je u užasnom fizičkom stanju. Imala je malu težinu, kosa i nokti su joj bili raščupani, imala je čireve od lekova i ruke su joj se tresle,'' napisala je Alana.

Džesika Savič rođena je 1947. godine u Vilmingtonu, Delaver, a ljubav ka novinarstvu stekla je zbog svog oca sa kojim je uživala da gleda vesti.

Njen prvi posao u novinarstvu dobila je kao srednjoškolka kada je radila kao spikerka i di-džej pod imenom "honeybee" na radio stanici "Wond" u Plezantviluu, u Nju Džerziju.

Na Univerzitetu "Ithaca" u Njujorku diplomirala je 1968. godine, nakon kojeg je promenila mnoge redakcije dok nije stigla na NBC.

Iako je stradala u 36. godini, Džesika se za života dva puta udavala ali u ni u jednom braku nije dobila decu. Od prvog supruga Mela Korna razvela se nakon samo 11 meseci braka, navodno jer je on saznao da ima problem s drogom.

Nedugo zatim Džesika je ponovo stala pred oltar i sudbonosno "da" izgovorila ginekologu Donaldu Pejneu kojeg je, nakon pet meseci braka, pronašla obešenog u njihovoj kući u Vašingtonu.

Godine 1977. dobila je posao na NBC-u kao dopisnica iz Kongresa. Bila je u ovom mediju do svoje smrti, šest godina kasnije.

''Ona je bila jako snalažljiva. Mogla je brzo da razmišlja i postavlja prava pitanja, a imala je i sposobnost koja mnogima nedostaje da zapravo sasluša odgovor. Džesiki nikad ne bi promaklo kad bi neko rekao nešto neočekivano,'' rekao je njen producent Klif Abromats.

Nažalost, uspešniju novinarsku karijeru nije stigla da doživi.

(Stil/ Espreso)

Bonus video: