"Bilo mi je jako teško da pevam na Albanskom": Željku Bebeku se smučio bio Bregović, pa zbog ovog napustio Bijelo dugme

Ovo je pravi razlog zašto je Željko Bebek odlučio da napusti Bijelo dugme. Nesuglasice oko pevanja Bregovićevih pesama, uticale su da kaže zbogom zauvek.

Objavljeno: 04.09.2024. 11:43h 11:56h
Autor:
Foto: F.S./ATAImages

Ne stišavaju se reakcije na koncert Bijelog dugmeta u Splitu na kojem su izveli pesmu "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo", praćenu jugoslovenskim zastavama na ekranima. Podsetimo, radi se o pesmi iz 1986. godine, a Bijelo dugme je izvodi na aktualnoj turneji "Doživjeti stotu".

Pevali su je i u Vinkuranu nedelju dana pre Splita, no, tada to nikom nije smetalo. Nakon splitskog koncerta javili su se zagrebački branitelji Vukovara, ali i vođstvo lokalnog DP-a.

Goran Bregović je dosad već poznat po političkim konotacijama u svojim pesmama. Primerice, 1983. snimili su "Kosovsku" na albanskom jeziku, a to je bio i jedan od razloga zbog kojih je i Željko Bebek otišao iz benda.

foto: ATA Images / Antonio Ahel

Sve je kulminiralo zbog pesme "Lipe cvatu", a Bebek je u intervjuu za hrvatski "Večernji list" od pre tri godine, kazao kako nije hteo da peva stih "Ravna ti je Jugoslavija".

"Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi", rekao je Bebek.

"Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo mi je smetati što je Goran počeo forsirati to da rokenrol mora pljuvati po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom", smatrao je Željko Bebek.

foto: Kurir Arhiva

Željko Bebek nikada nije imao ništa protiv samog jezika niti nacije, nego zašto bi politika trebala da se meša unutar Bijelog dugmeta. Takva stvar trebala je ostati van toga.

"Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao ličiti na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo pevati i na albanskom", rekao je Bebek u intervjuu

Željko je tada razmišljao šta se dogodilo sa nekadašnjim pesmama koje je želeo pevati i ono što je bilo nekada izvorno Bijelom dugmetu. Svoje nezadovoljstvo se skupljalo dok nije došlo do razlaza

foto: ATA Images / Antonio Ahel

"To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo da razmišljam što to meni treba, meni koji sam hteo pevati "Selmu", "Sanjao sam noćas da te nema" ili "Ne spavaj, mala moja", pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drukčiju konotaciju. I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško pevati na albanskom, moram time preneti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: Idemo u novi projekt, O. K., ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izići ću iz benda", rekao je Željko Bebek.

foto: Antonio Ahel/ATA

Njegovo nezadovoljstvo, eksplodiralo je kada je nastala pesma "Lipe cvatu" koja mu se izuzetno nije dopala, što je presudilo u njegovom razlazu.

"I onda je došao projekat sa pesmama koje nisam mogao svariti, poput "Lipe cvatu" sa stihom "Ravna ti je Jugoslavija", posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo se polako nazirati i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo određivati stranu, ni jednom rečju, ni jednom pesmom, a pogotovo nisam želeo biti u funkciji nekog sistema kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo menjati i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila", istakao je Bebek.

Bonus video: