Izložba „Mape“ Jelene Borovčanin: Spoj prošlosti i sadašnjosti u Italijanskom institutu za kulturu

Svečano otvaranje izložbe pod nazivom „Mape“ umetnice Jelene Borovčanin održaće se 5. septembra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, s početkom od 19 časova. Izložba će biti otvorena do 20. septembra, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

Objavljeno: 28.08.2024. 12:38h
Autor:
Foto: Promo

Ova samostalna izložba umetnice iz Kruševca dolazi nakon izuzetno uspešne izložbe održane u Veneciji u oktobru prošle godine, kada je sa svojim delima uz još dve umetnice iz Srbije bila deo postavke „Identiteti“, koja je naišla na veliko oduševljenje i priznanja eminetnih ljudi iz oblasti umetnosti.

Kroz projekat „Mape“ umetnica istražuje veze između prošlih i savremenih svetova, a kombinovanjem stakla i kovanica, ovi radovi predstavljaju bogatu istoriju Balkana, Venecije i šireg Mediterana. Mape simbolizuju putovanja kroz vreme i prostor, sa posebnim osvrtom na kulturne i istorijske odnose Srbije i Italije koje je umetnica, po struci diplomirani politikolog, izučavala tokom studija.

foto: Promo

U svom radu, Jelena Borovčanin koristi vanmedijske elemente kao što su staklo, mozaici i antičke kovanice, koje integrira u svoje dekorativne instalacije i bidimenzionalna dela. Njeno umetničko izražavanje ističe se kroz složene interkulturne koncepte, a nesvakidašnja upotreba Murano stakla, inspirisana venecijanskom umetnošću, dodatno obogaćuje njen stil. Ovaj pažljivo odabrani materijal, sa svojim alhemijskim nasleđem, postao je ključan deo njenog stvaralaštva, potvrđujući Jeleninu posvećenost istraživanju kulturnih veza između Istoka i Zapada.

foto: Promo

Kustos izložbe „Mape“, ujedno i kustos prethodne izložbe „Identiteti“, je gospodin Saverio simi de Burgis, profesor na Akademiji lepih umetnosti u Veneciji.

Osim koncepta Mape i pripadajućih dela, na izložbi će biti izloženi i drugi Jelenini pojedinačni radovi, te će posetioci imati priliku da se upoznaju sa celokupnim stvaralaštvom srpske umetnice.

Za više informacija posetite: jelenaborovcanin.com

O umetnici:

foto: Promo

Jelena Borovčanin rođena je u Kruševcu 1987. godine.

Na umetničku scenu stupila je svojom prvom samostalnom izložbom 2017. godine. Kritička javnost Jeleninu tehniku prepoznaje kao novi pravac savremene umetnosti. Magistrirala je političke nauke.

Jelena stvara slike od stakla, kao samouki umetnik, tehnikom čiji počeci datiraju od trenutka kada se u nesreći staklo prosulo po njoj. Taj događaj predstavlja viziju koju Jelena prikazuje kroz motive tokom desetogodišnjeg stvaralaštva. Simbiozom linija, boja i staklenih fragmenata, novčića I zlatnih listića, kroz otvoren način razmišljanja Jelena stvara svet samorodne umetnosti.

Tokom stvaranja kombinovala je različite tehnike i materijale i tako izgradila svoj identitet kroz osnovni element jake energije – staklo. Ovakav način stvaranja radova je veoma složen, jer su kompozicije u promišljenom dijalogu sa konceptualnom pričom. Izlagala je u Srbiji i regionu. Neka od dela nalaze se u Narodnoj banci Srbije kao autentično, Centrlnom gradskom trgu u Kruševcu, u mnogim zemljama sve do Kalifornije kod kolekcionara.