Dr Borović oktrio koje voće kompletno čisti creva munjevitom brzinom: Veoma efikasno poboljšava varenje i topi kilograme

Dr Petar Borović otkrio je zanimljive stvari o voću o kojem kruže brojne predrasude!

Objavljeno: 24.08.2024. 09:11h 10:29h
Autor:
Foto: Printscreen Youtube - PRVA

Dr Petar Borović, inače poznati protivnik kafe, vrlo slikovito odgovara na brojna pitanja koja se tiču zdravlja čoveka. Tako je jednom prilikom detaljno govorio o voću koje pospešuje varenje i čisti creva, ali je i sjajan saveznik u gubljenu kilograma. Posebno tokom leta imamo širok izbor, te ne postoje izgovori da povedemo računa o svom organizmu.

"Neka vam hrana bude lek. Lekovi su opcija na kraju, ako nemamo kud, onda ih uzimamo. Došla su vremena da se o tome ne priča, ali jedite što više voća", rekao je dr Borović i otkrio koje voće treba da jedemo leti:

"Voće treba uzimati oko 400, 500 grama u dva, tri obroka. Idealno je popiti vodu pre doručka, da se creva isperu, da se stomak pripremi i odmah ide voće. Ljudi prave pauzu 20 minuta. Nikakve pauze ne treba praviti. Voda je u stomaku 20 sekundi", kaže doktor i upozorava na lošu naviku mnogih.

foto: Unsplash

"Ljudi počinju dan sa kafom. Kofein je otrovna baza. Pravi depresiju, podigne raspoloženje, a onda sledi pad. Treba početi dan sa vodom, a prema vojnom istraživanju, 80 odsto stanovnika Srbije ne unosi dovoljno vode. Ona je bitna za imunitet, hlađenje, lepotu. U vreme jutra imamo najviše srčanih i moždanih udara, pored ostalog, i zbog guste krvi. Umesto da su popili vodu da se krv razradi, uzimaju kafu. Kad se mleko spoji sa kafom, stvara se spoj koji stomak ne zna da reši. Za mene je nepojmljivo kad kažu da je kafa dobra", upozorava doktor.

Ističe da voće daje lepotu telu i spolja i iznutra.

"Voće daje lepotu, snagu. Kajsije su odlične su. Ako hoćete da imate lepu boju kad odete na more, treba da uzimate šargarepu, dinju, kajsiju i da bi boja ostala što duže, hladno ceđeno maslinovo ulje i 25 odsto limunovog soka. Pomešajte i namažite i kosu. Rimljanke su imale jako lepu kosu jer su je mazale maslinovim uljem. Ostavite i na koži pola sata da se boja fiksira i da se koža nahrani. Mi želimo da ljudi uzimaju maslinovo ulje tokom leta, kako ne bi imali problema sa srcem i mozgom. Znate li da je 56.000 ljudi zbog pogrešnog načina života dobilo srčani udar i umrlo, a 96.000 je imalo problema", ističe dr Borović i dodaje:

"Voće se vari od 18 do 22 minuta. Ako želimo maksimalnu iskorišćenost, popićemo vodu i uzećemo voće dobro oprano. Sve što je kupljeno na pijaci mora biti uronjeno 7 do 10 minuta u toplu vodu, čak malo posoljenu. Tada smo sigurni da smo uzeli bezbednu hranu, posebno zbog pesticida. Neće biti napetog stomaka. Jagode imaju likopen, štiti od raka dojke, raka prostate, daje lep ten, izbeljuje zube", priča dr Borović.

foto: Shutterstock

Razbio je i predrasude o lubenici.

"Lubenica ima dosta vode i likopena. Nema puno šećera, to nije visoko kalorijsko voće. To treba uzimati. Ako želimo da doteramo liniju, onda pomaže voda pre jela. Ako je voda temperatura sobe, smanjiće potrebu za hranom i ako popijemo 5 do 6 čaša vode dnevno, sagorećemo 350 kalorija", ističe dr Borović.

Koje voće poboljšava varenje i čisti creva?

Bobičasto voće

Samo 125 g malina sadrži 8 g vlakana, što je gotovo trećina vlakana koja su većini nas potrebna tokom dana. Pored toga, malina ima mnogo manje šećera od većine voća. Odličan su izbor za sve koji paze na nivo šećera u krvi, kao i za one koji žele da sagore višak masnoća.

Brusnice, borovnice, kupine, jagode... sve vrste bobičastog voća su fantastične za zdravlje debelog creva. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, vode i korisnih biljnih jedinjenja, pomažu da se smanji upala u celom telu, kao i crevima. Dodajte ovo omiljeno voće u ovsenu kašu, smutije, salate, prelive i sosove.

foto: Shutterstock

Jabuke

Jabuke sadrže pektin, za koji je dokazano da poboljšava varenje zbog svoje rastvorljive prirode i sposobnosti vezivanja za holesterol ili toksine u telu. Jabuka prosečne veličine sadrži oko 4, 4 g vlakana, što je oko 17% potrebne količine za dan. Štaviše, jabuke sadrže mnoge druge hranljive sastojke, uključujući vitamin C i kalijum.

Smokve

Smokve su vrlo ukusno i slatko voće. 150 g suvih smokava sadrži približno 15 g vlakana. One su bogate antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja ćelija i bore se protiv stvaranja patogenih slobodnih radikala u telu. Svaka smokva pruža dobru količinu mikroelemenata kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin K i kalijum.

foto: Shutterstock

Banane

U banani ima oko 3-4 g vlakana. Banane takođe pružaju zdravu dozu probiotika, koji se koriste kao brzi izvor goriva za korisne bakterije u crevima. Pored toga, bogate su sa još nekoliko ključnih vitamina i minerala. Konkretno, vitamin C, kalijum, vitamin B6 i magnezijum, svi oni su neophodni za podršku i varenju i ukupnom zdravlju.

Suve šljive

Suve šljive su jedno od najpoznatijih proizvoda od voća za poboljšanje varenja zbog svog prirodnog laksativnog dejstva. Sadrže veliku količinu rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Samo jedna suva šljiva sadrži gotovo 1 g vlakana, što može vrlo brzo da poveća unos ove neophodne hranljive materije. Suve šljive su bogate i magnezijumom, mineralom koji pomaže u celokupnoj probavi opuštanjem mišića u digestivnom traktu.