Dali smo sinu vikendicu, a sad se u njoj baškare snajini roditelji: Počeli su upravljati mojim sinom i našom nekretninom

Ispovest žene koja je ljuta na sina zbog snajinih roditelja prepuna je emotivnih detalja.

Objavljeno: 22.08.2024. 08:51h
Foto: Shutterstock

Planirani odmor u julu je poremećen jer su snajini roditelji rezervisali termin, a sin ne želi menjati dogovor. Razočarana majka ne želi ‘kapitulirati’, ali je svesna da treba sačuvati porodičnu harmoniju.

Draga Ksenija, jako sam razočarana sinovljevim ponašanjem i treba mi savet kako dalje postupiti. Odmah da kažem, nismo se sukobili, ali između nas postoji latentna napetost koju bih želela rešiti na način da ja ne budem ta koja će kapitulirati. Iako se on pravi kao da je sve u redu.

foto: Shutterstock

Suprug i ja smo pre puno godina u Jadranovu sagradili vikendicu koju smo pre pet godina prepisali na sina. Naime, nismo više u mogućnosti sami održavati kućicu, a i želeli smo skinuti taj teret sa sebe. Zapravo, nije nam se više dalo obilaziti tu nekretninu van sezone ili zvati komšije da provere je li sve u redu. To je bila dobra odluka jer sin odlično održava tu vikendicu i nemamo nikakvih zamerki u vezi s tim.

Ove godine planirali smo provesti tri nedelje u julu na moru, ali sin nam je rekao da to nije moguće jer su te tri nedelje rezervisali snajini roditelji. Nemamo ništa protiv toga da i oni koriste vikendicu, ali smatram da nas je prvo trebao pitati kada mi želimo ići dole. Kada sam mu izrazila svoju želju, nije želeo reorganizovati raspored, rekavši da je već obećao i da neće povući svoju reč koju je dao puncu.

Ja iz principa nisam htela ići u avgustu. Sve to izgleda kao da snajini roditelji upravljaju mojim sinom i našom nekretninom. Sada me sin pita zašto ne idemo na more. Iskreno, ne znam šta mu reći, a da ne izazovem dodatne nesuglasice. Osećam se povređeno i zanemareno. Kako postupiti u ovoj situaciji? Razočarana majka

foto: Shutterstock

Ksenijin odgovor: Razmislite u kakvu situaciju stavljate sina

Draga Razočarana majko, mnogi su iskusili vašu situaciju nakon prenosa imovine unutar porodice. Vi ste, zapravo, sinu dali tu vikendicu, ali osećate da ona i dalje pripada vama i da vi možete upravljati njome. Postavite sebi pitanje: A koja je onda uloga moga sina?

Da me ne biste krivo shvatili, vaša su osećanja potpuno razumljiva ali biste situaciju trebali sagledati iz više perspektiva. Sinu ste vikendicu prepisali zato što ga volite i zato što mu verujete. Čini se da je on to poverenje opravdao jer ste zadovoljni poslom koji obavlja oko te nekretnine. Pa ipak, vi očekujete da upravo vi budete ti koji će donositi konačne odluke. I to je posve normalno, jer sagradili ste tu kuću i za nju vas vežu brojne uspomene. Ali nije razumno i pošteno prema sinu.

Vaš sin na tu vikendicu gleda kao na vlastitu odgovornosti i radi planove za nju. Bilo bi idealno da je vas i supruga pitao prve, ali nije. Tako je, kako je. Nije vredno porodične svađe. Nije vam rekao da ne možete koristiti vikendicu ostalih pedesetak nedelja u godini. Odluku da se drži svog ranije datog obećanja biste trebali pozdraviti jer je to vredna osobina.

Razmislite o razgovoru u kojem ćete mu predložiti da ubuduće vi i suprug imate prioritet u biranju termina za odmor. Sigurno smo da neće imati ništa protiv toga, ako jasno izrazite svoju želju na pristojan i miroljubiv način.

A što se "kapitulacije" tiče, prestanite se duriti i idite konačno na more. Avgust je pri kraju! Pokažite da vam je stalo do porodičnog sklada. Budite veća osoba i pomozite sinu da tu neugodnu epizodu ostavi iza sebe. Kažite mu da cenite njegov trud oko vikendice i videćete kako će napetost nestati u trenu. Već sutra ćete misliti kako je cela ta drama bila posve besmislena. Srećno! Ksenija

(Moje Vrijeme)

Bonus video: