Korisno

8 odličnih kuhinjskih saveta: Pre rendanja sir prvo stavite u zamrzivač na 30 minuta

Svaki savet koji domaćicama koristi u kuhinji je dobrodošao, a mi vam donosimo nekoliko koji će vam sigurno biti od pomoći

Objavljeno: 23.08.2024. 12:16h 12:43h
Autor:
Foto: Shutterstock

Nekada se kuvanje u kuhinji pretvori u pravi pakao jer se dese neke nepredviđene situacije, poput premasnog jela ili nemogućnosti da ravnomerno odlepite streč-foliju, a da ne spominjemo to da svaki put ronite suze kad seckate luk. Da bi sve bilo u redu, evo nekoliko korisnih saveta koje možda dosad niste znali.

foto: Shutterstock

1. Kako brzo očistiti povrće od semenki

Da biste brzo izvadili semenke iz bundeve i tikvice, koristite kašiku za sladoled (može i obična, ali ova prva je idealna). Njene oštre ivice će lako pokupiti semenke iz unutrašnjosti povrća. Njom se takođe mogu vaditi kugle iz dinje ili lubenice i njima dekorisati voćne salate.

2. Kako ukloniti suvišnu masnoću iz jela

Ako vam je jelo ispalo masno, suvišnu masnoću je moguće ukloniti pomoću nekoliko kockica leda i papirne salvete ili papirnog ubrusa. Umotajte led u salvetu i pređite njom po površini jela. Led će kao magnet privući masnoću, koju će salveta upiti.

foto: Shutterstock

3. Rukujte alu-folijom kao iskusni kuvar

Kuhinjska folija se razvlači i kida? Čuvajte je u frižideru. Kad je hladna, laka je za rukovanje i manje se lepi.

4. Lako guljenje citrusnog voća

Ovo je specijalan savet za one koji ne vole da ljušte pomorandže i limun. Stavite voće u mikrotalasnu rernu na 20 sekundi i nakon toga ćete plod vrlo lako očistiti od kore.

5. Olakšajte ljuštenje kuvanih jaja

Prilikom kuvanja jaja u vodu dodajte malo sode bikarbone ili sirćeta. Oba sastojka prodiru unutar ljuske i olakšavaju odvajanje od belanceta.

foto: Shutterstock

6. Kako lako narendati mekani sir

Pre rendanja sir stavite u zamrzivač na 30 minuta. Kad se stvrdne, neće se lepiti za rende i dobro će se mrviti.

foto: Shutterstock

7. Da ne plačete dok seckate luk

Pre nego što počnete sa sečenjem, luk stavite luk u zamrzivač na 30 minuta. Ali zapamtite, ovaj način je dobar samo ako planirate da ga pržite ili kuvate. Za salatu luk u ovakvom stanju ne možete koristiti.

foto: Shutterstock

8. Kako spremiti celo pile

Kada pečete celo pile (ili neku drugu pticu), okrenite ga grudima nadole. Stvar je u tome što u tom delu ima najviše mesa, pa što je taj deo bliži izvoru toplote, brže će se i ispeći.