Kako i od čega je umro Duško Radović? Reči koje je izgovorio na samrtnoj postelji mnoge su ostavile bez teksta

Četrdeset godina od smrti Duška Radovića izgleda kao čitav vek, ali njegove reči i dan danas imaju onu težinu koju su imale i u njegovo zlatno vreme

Objavljeno: 15.08.2024. 09:17h 09:28h
Autor:
Foto: Printscreen/ youtube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Teško je zamisliti da je stres ubio Duška Radovića. Humor ga nije mogao izlečiti, čak ni onda kada je postao crni.

Kažu da je sve počelo rečenicom omiljenog mrguda: "Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih”. A to je značilo: „Kada više ne bude ni vas, ni vaše slave, ni vaših privilegija, vaša deca će prodavati Dedinje deci fudbalera, pevača, trgovaca i nakupaca. Posle kraće pauze, Dedinje će ponovo postati ono što je bilo„

U svakom slučaju, Radovićeva emisija postala je glavna tema partijskih sastanaka i 1983. emisija je ugašena.

foto: Printscreen/ Youtube/ RTS Kvadratura kruga - Zvanični kanal

Slušaoci su protestovali, tražili da se Duško vrati a on nije hteo da se vrati po pravilima ljudi koji su ga smenili. Stambolić je izjavio da će "ako treba ugasiti i studio B", a Duško je shvatio da je pametnije da se povuče.

Ali stres je bio toliki da mu je narušio ionako već narušeno zdravlje.

"Duško je već u to vreme bio bolešljiv, a onda su ga stres i šok zbog ukidanja emisije dotukli. Razboleo se. Nismo odmah znali o čemu je reč. Dobio je upalu produžene kičmene moždine, bolest koju izaziva jak stres. Lekar je to objasnio Brani Crnčeviću. Ispričao mu je da je i Aristotel Onazis umro od iste bolesti koju je dobio kada mu je sin stradao u avionskoj nesreći. Lekar je rekao Brani: Kad Onazisu koji ima milione nije bilo spasa, teško da će i Dušku. Polako se gasio na naše oči." ispričao je svojevremeno njegov brat, Brana Radović, prenosi Luftika.

I Milovan Vitezović ga je video posle teških operacija. Izgubio je snagu, ali ne i duh – čak i na samrti je u svom maniru izbacivao životnu mudrost upakovanu u duhovite komentare.

– Pokušao sam da mu kažem da dobro izgleda. Nije mi to dopustio – crnohumornim rečima: „Ko izbegava da umre, taj je protiv progresa i lepše budućnosti„. Zanemeo sam, tako, da je njemu bilo neprijatno!"

"Najvažnije je umeće razlikovanja važnog od nevažnog. Tu je granica između bolesti i zdravlja. Ja sam to pobrkao. Sada me leče," rekao je u to vreme Duško Radović, koji je preminuo 16. avgusta 1984. godine. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana.