"Makivije, Makivije, smakni jednu, smakni 2, treću ne davi, pusti je da javi!" Evo zašto danas ne valja ići na reku

Danas su Sveti Makaveji, veliki hrišćanski praznik, a narod veruje da se danas ne valja kupati u reci.

Objavljeno: 14.08.2024. 09:49h
Foto: Shutterstock

Ovo je dan sedam mučenika, sedmorice braće zvane Makeveji: Avima, Antonina, Elezara, Gurija, Evsevona, Alima, Markela i majke im Solomonije koji su pogubljeni mučeničkom smrću za jevrejsku veru i jednog živog Boga. Stradali su u 2. veku pre Hrista.

Današnji dan je početak Velikogospojinskog posta.

Za ovaj praznik ima malo narodnih običajnih radnji i sve su vezane za bosiljak i vodu. Bosiljak je božja biljka. Zbog toga se u narodu veruje da je vrlo jako zaštitno sredstvo. Najpre se on posadi u bašti, pa te onda drugo cveće. Mnogi ga i danas sade i čuvaju u saksijama na terasama. Poštovane je i žensko ime. Devojka Bosiljka u narodnoj pesmi kaže: "Ja sam Suncu rođena sestrica, a Mesecu prvobratučeda." Zato je na ovaj dan dobro sve što se radi sa bosiljkom, ali se treba čuvati vodenih tokova.

Reka Savafoto: Stil

Prema narodnim verovanjima, kada SPC slavi Ognjenu Mariju, Svetog Iliju Gromovnika, Svetu mati Angelinu i Preobraženje, velike praznike koji na sočekuju od kraja jula i u avgustu, ne bi trebalo da se kupate u "velikim i otvorenim vodama".

Knjige o životu sedmorice braće Makaveja Avima, Antonina, Gurija, Elezara, Evsevona, Adima i Markela sastavni su dio Svetog pisma. Sveti mučenici Makaveji, njihova majka Solomona i učitelj Eleazar stradali su 166. Godine p.n.e. kada ih je pogubio imperator Antioh Epifan.

Postoje i brojni narodni običaji vezani za braću Makaveje, i pominje se da se pred ponoć uoči tog praznika na trenutak otvara nebo, pa da se tada i javlja taj iščezli podzemni svet.

Prema predanju, ne sme se kupati u velikim, otvorenim vodama, u rekama Savi i Drini jer toga dana neka tajanstvena sila kupače vuče na dno.

Prema legendi nekada su se na Makaveje kupale tri devojke, pa su se dve odmah utopile, a treća je uspela da se spase. Prema ovom verovanju, tada se začuo glas:

- Makivije, Makivije, smakni jednu, smakni dve, treću ne davi, pusti je da javi.

Bonus video: