Igrao je do kraja za Srbiju iako su mu javili da je ona umrla: "Pozvao sam je pre smrti i dao joj ovo obećanje"

Herojski gest Vase Micića nacija neće zaboraviti

Objavljeno: 07.08.2024. 08:57h 10:03h
Autor:
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Najtužnija moguća vest stigla je iz Kine 2019. godine, da je našem košarkašu Vasiliju Miciću preminula je majka dok je on sa reprezentacijom Srbije na Svetskom prvenstvu. Vasa je herojski otišao na turnir iako je mislima bio sve vreme uz majku, koja se borila protiv opake bolesti. Igrao je prvenstvo do kraja iako su mu javili da mu je majka umrla.

Na dan kad je rođena njegova majka Vesela, a Vasa čuva uspomenu na nju, pa joj je posvetio objavu i čestitao rođendan na svom profilu na Instagramu.

- Srećan rođendan, majko - napisao je Vasilije uz fotografiju sa svojom majkom, a to je rastužilo njegove pratioce na Instagramu, koji su mu u porukama poručivali koliko im je žao.

Vasilije je pre pet godina na Mundobasketu u Kini dočekao tužnu vest da mu je preminula majka, koja je bolovala od opake bolesti.

Zbog toga je Vasa bio i pod upitnikom oko učešća na Svetskom prvenstvu, ali se na kraju stavio na raspolaganje selektoru selektoru Saletu Đorđeviću.

A onda je stigla tužna vest da je srce njegove majke prestalo da kuca, što je rastužilo celu Srbiju. Ipak, iako je mogao da ode sa Mundobasketa, Vasa je tada odlučio da ostane, stisnuo je zube, pa je čak i odigrao utakmicu nakon smrti majke, što je gest koji Srbija sigurno neće zaboraviti.

Smatrao sam da je to poziv koji se nikad ne odbija niti sam ga ikad do dan-danas odbio, ali da postoje neke stvari koje jesu važnije od košarke to sigurno.

"Majka i ja smo se dogovorili da odem u reprezentaciju i budem sa timom, jer na osnovu njene zdravstvene slike nije se očekivalo da će se tako završiti u tom trenutku. Opet, znali smo okolnosti, ne mogu da kažem da smo predviđali, ali smo sumnjali, jer dok sam ja bio u Kini stvari su se pogoršavale rapidno, dok smo nas dvoje bili u komunikaciji dogovor je bio da ostanem i odigram šta god da se desi. Kada se desilo, nisam famu pravio od toga, štaviše to je meni malo i morbidno."

"Došao sam kod Saleta, sreli smo se kod lifta, on me je pitao „da li želis kući“, ja sam rekao „ne, ostajem“, i otišao u svoju sobu. Od toga je napravljeno da sam ja državni heroj, ja ne mislim tako. Doneo sam odluku koja je bila moja, u internom dogovoru sa majkom i to je to. Ja sam tako odlučio, neko bi drugačije, kako god da čovek odluči u toj situaciji na pravi način je shvaćen. Ovo su moja viđenja, volim da se suočavam sa životnim izazovima, ne volim da bežim od njih, mislim da ništa u životu nije strašno da se izgovori i čuje, nije lako sve prihvatiti, ali sve je to za čoveka“.

Nakon odigrane utakmice, na Tviteru se oglasila i Vasina sestra, Nina Micić. Ona je poslala poruku podrške bratu u teškom trenutku.

- Ti si uradio sve za nju. Ja sam najponosnija sestra, a ona je uvek bila i biće najponosnija majka, naša majka - napisala je Micićeva.

"Ovaj sportski trenutak jeste težak, ali nikada nemojte da zaboravite, da život može da bude mnogo teži i zadaje mnogo ozbiljnije udarce od igre pod obručima."

Nina Micić, inače rođena sestra dvostrukog MVP-ja Evrolige, Vasilija Micića se bavi snoubordingom.

- Pre 16 godina ja sam osvojila prvu i do danas jedinu medalju za Srbiju na EYOFu! Luka je posle 16 godina to uradio ponovo!

Stil/Kurir/Telegraf/Nova.rs