Jedini oblik naočara koji pristaje gotovo svima: Poznati ih obožavaju, a budite sigurne da će ići uz svaku kombinaciju

Ovaj oblik naočara je jedini koji pristaje gotovo svima.

Objavljeno: 03.08.2024. 13:55h 14:12h
Foto: Profimedia

U svetu mode, neki stilovi su zaista neprolazni, a avijatičarke su savršen primer toga.

Od svoje prvobitne uloge kao zaštite za pilote, ovaj ikoničan oblik naočara postao je sinonim za eleganciju, samopouzdanje i bezvremensku privlačnost.

Danas, avijatičarke nisu samo funkcionalan dodatak, već i komad za svaku ženu koja želi da doda dašak sofisticiranosti svom izgledu. Bez obzira na to da li ih nosite uz ležernu odeću ili ih kombinujete sa formalnim stilom, ove naočare su tu da vam pruže zaštitu od sunca i neodoljiv šik izgled.

Avijatičarke, poznate i kao pilotske naočare, imaju zanimljivu i bogatu istoriju koja datira još iz tridesetih godina prošlog veka. Ovaj karakterističan oblik naočara stvoren je prvenstveno iz potrebe za zaštitom očiju pilota američke vojske. Naime, piloti su se suočavali sa problemom jakog sunca i odsjaja koji su ometali njihovu vidljivost tokom leta na velikim visinama.

Rej-Ban, kompanija koja je postala sinonim za avijatičarke, razvila je ovaj oblik kao rešenje za taj problem. Prvi model, nazvan "Anti-Glare"(prev.Anti odsjaj) predstavljen je 1936. godine i imao je zelena stakla koja su smanjivala odsjaj bez gubitka vidljivosti. Godine 1937. Rej-Ban je patentirao ovaj model pod imenom "Aviator," čime je nastao kultni dizajn koji je postao standard za pilotske naočare.

Avijatičarke su brzo stekle popularnost ne samo među vojnim pilotima, već i među civilnim stanovništvom. Njihov minimalistički i funkcionalan dizajn, zajedno sa tankim metalnim okvirom i kapljastim sočivima, postao je prepoznatljiv u svetu mode i kod dama istančanog ukusa.

foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tokom decenija, avijatičarke su zadržale svoju popularnost, pojavljujući se u brojnim filmovima, na poznatim modnim ikonama i u svakodnevnom životu.

Sposobnost da se prilagode različitim stilovima i da tako izgledaju neverovatno dobro na svakoj ženi, čine ih najboljom opcijom za kupovinu. One su siguran izbor, sa kojim nema greške.