Kako nositi beretku, a da ne izgledate kao klovn? Za šik izgled donosimo 3 načina, a važno je 1 pravilo

S obzirom na to da je Pariz ovog leta domaćin Olimpijskim igrama, francuski šik je ponovo na vrhuncu pažnje i glavna inspiracija. Donosimo vam savete i inspiraciju sa kojim nećete napraviti grešku.

Objavljeno: 01.08.2024. 13:58h 14:08h
Foto: Printskrin@larisacostea/Pinterest

Beretka predstavlja modni komad koji je u isto vreme i veoma sofisticiran i veoma izazovan za nošenje.

Ako uspete da je iskombinujete na pravi način, izgledaćete kao jedna od najstilizovanijih osoba koje postoje. Nosite li je pak pogrešno, ostavićete utisak kao da pokušavate da budete francuski pantomimičar sa Trokadera.

Srećom, nikada nije bilo boljeg vremena da naučite kako da nosite beretku na pravi način.

S obzirom na to da je Pariz ovog leta domaćin Olimpijskim igrama, francuski šik je ponovo na vrhuncu pažnje i glavna inspiracija. Mada, nije da je beretka ikada zaista izašla iz mode.

Beretku je nosila svaka devojka koja je ikada važila za ikonu stila poput Brižit Bardo preko Fransoa Ardi do Žane Damas, ali je takođe bio i stalni dodatak za muzičke ikone kao što su Bijonse, Rijana, Rita Ora i Džoni Mičel, koji — uprkos njihovom poreklu — uvek uspevaju da to izvedu prilično bez napora.

I ko bi mogao zaboraviti stalni kulturni uticaj revolucionarnih nosilaca beretki poput Crnih pantera i Če Gevare? Dakle, ne morate biti Francuskinja da biste nosile beretku.

Naravno, beretka predstavlja oličenje postojanog stila sa razlogom. Postoji u jednom ili drugom obliku od najmanje 3200. godine pre nove ere; strukturirana verzija filca koju najbolje poznajemo nastala je u 17. veku, kada su je nosili farmeri i pastiri u baskijskom regionu Francuske i Španije.

"Vremenom je postao povezan sa francuskom kulturom jer su je koristile francuske vojne snage, umetnici i intelektualci početkom 20. veka", objašnjava Žeraldin Leper na svom Jutjub kanalu za francusku kulturu "Commune Une Francaise".

"Danas se na beretku uglavnom gleda kao na francuski stereotip", kaže ona. "Može biti veoma teško da je iznesete. Potrebna vam je prava količina ironije i funkcionalnosti."

Kako nositi beretku?

Kada je reč o tome kako zapravo stilizovati beretku, važno je napomenuti da one uglavnom dolaze u dve različite veličine i oblika: velike i labave ili manje i kompaktne. Obe su skoro univerzalno laskave i idu uz bilo koju frizuru, od kovrdžave do ravne, iako će dame sa šiškama možda morati da eksperimentišu sa pomeranjem svoje kose u stranu ili ih uvlačeći ispod beretke.

Što se tiče koju beretku odabrati za svoje lice, dobro pravilo je da manje verzije bolje rade za okrugla lica, dok veći stil obično odgovara dužim, uglastijim oblicima. Kao i kod svih šešira, uvek je dobra ideja da isprobate nekoliko različitih stilova da biste otkrili koji vam najbolje stoji.

Jednom kada odaberete beretku za sebe, možete eksperimentisati sa nošenjem u jednom od tri klasična položaja: postavljena pravo na vrh glave, nagnuta na jednu stranu ili pozadi za beomski šik. Sva tri načina se smatraju "ispravnim"—ali svaki će imati malo drugačiju estetiku i vibracije.

Pravo

foto: Profimedia

Za oštar, skrojen izgled koji teži da bude u skladu sa tipičnim bitničkim izgledom, postavite traku beretke ravno preko centra čela. Koristite krajeve beretke da je podesite tako da bude jednako pozicionirana oko vaše glave. (Tokom hladnog vremena, ovaj način je izuzetno praktičan; jednostavno možete povući krajeve niže da pokrijete uši radi topline.)

Koso

Za umetnički, eruditski ili militaristički stil, probajte (stereotipno) francuski način. Postavite jedan kraj tik ispod linije kose i ostavite da leži nešto malo ispod ušiju. Druga strana treba da bude više pozicionirana ka vašem temenu. Poenta je da beretka stoji asimetrično, kao da se sliva niz vašu glavu.

Nazad

Da biste kanalisali romantično, boemsko raspoloženje, centrirajte beretku tako da stoji iza vaše glave. Ovakav način ostavlja utisak relaksiranog izgleda koji podseća na onaj iz sedamdesetih godina.

Kako god da odlučite da je nosite, postoji jedna stvar koja je najvažnija za nošenje beretke, a to je samopouzdanje. Beretka nije samo šešir - to je i jak utisak.

U nastavku se inspirišite(i ohrabrite) izgledima koji su bez greške:

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Shuterstock
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
FOTO: Profimedia
FOTO: Shuterstock