Svi se obrušili na najpopularniju francusku pevačicu, povod šokira: Kao izbeglica došla u Pariz i od života dobila čudo

Nastup na zvaničnom otvaranju Olimpijskih igara bilo je fenomenalan, ali praćen brojnim kontroverzama...

Objavljeno: 27.07.2024. 21:12h 23:33h
Foto: Printscreen Instagram - ayanakamura_officiel

Francuska pop pevačica Aja Nakamure sinoć je sve oduševila u Parizu svojim nastupom na zvaničnom otvaranju Olimpijskih igara, a mnogi komentarišu da je ostavila u senci čak i Lejdi Gagu, čuvenu po neverovatnim performansima. Naime, izvela je svoja dva hita - "Pookie" i "Djadja" i kao treću "For Me Formidable" legendarnog Šarla Aznavura. Njen nastup na Pont des Arts, mostu koji je neizostavna turistička atrakcija Pariza, pratio je orkestar Francuske garde.

Već nakon spektakularnog nastupa, koji nije mogla da poremeti ni jaka kiša, pojavili su se razni naslovni, svi svetski mediji bruje o ovog lepotici!

I dok je većina oduševljena, bilo je i onih koji se je ošto kritikovali. Neki rasistički zagovornici tvrde da bi njeni koreni iz Malija trebalo da joj zabrane da bude deo zvaničnih olimpijskih proslava u Parizu — čak i dok ona u potpunosti nastupa na francuskom jeziku i jedna je od najpopularnijih umetnica u zemlji.

Nesumnjivo da je nastup Nakamure na bini pored Sene bio i politički potez predsednika Makrona, pri čemu su francuski zvaničnici pokazali svoju podršku zvezdi i prepoznali da su afrički umetnici, kreativci i obični ljudi isto toliko deo francuskog kulturnog sastava. Obožavaoci su brzo pohvalili njen nastup na društvenim mrežama, nazvavši trenutak „monumentalnim“ i „neverovatnim“.

Ko je, zapravo, Aja Nakamure?

Intrigantna 29-godišnjakinja rođena je u Maliju i najstarija je od petero braće i sestara u porodici griota, zapadnoafričkih pripovedača. S porodicom je kao dete emigrirala u Francusku i odrasla u predgrađu Pariza. Zahtev za francusko državljanstvo podnela je tek kao odrasla osoba i dobila ga je 2021.

foto: Abd Rabbo Ammar/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Njeno umetničko ime, "Aya Nakamura," inspirisano je likom Hiro Nakamura iz popularne američke TV serije "Heroes."

Aya Nakamura se sa porodicom preselila iz Malija u Francusku kada je bila dete. Od malih nogu pokazivala je interesovanje za muziku, a talenat za pevanje nasledila je od majke, koja je bila pevačica. Nakon završetka srednje škole, Aya je odlučila da se potpuno posveti muzici.

foto: Abd Rabbo Ammar/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Svoju muzičku karijeru započela je objavljivanjem pesama na društvenim mrežama i platformama za deljenje muzike.

Planetarno popularna je postala nakon što je 2017. godine objavila singl "Djadja." Pesma je postala ogroman hit, zauzevši vrhove muzičkih lista u Francuskoj, Belgiji i drugim evropskim zemljama. "Djadja" je postala viralna i na društvenim mrežama, a njen spot je sakupio stotine miliona pregleda na YouTube-u.

Njen album "Nakamura," objavljen 2018. godine, bio je komercijalno uspešan i učvrstio je njen status jedne od najvažnijih novih zvezda francuske muzičke scene. Album je obuhvatao hitove kao što su "Copines" i "La Dot."

Aya Nakamura je poznata po svom jedinstvenom muzičkom stilu koji kombinuje elemente afrobeat-a, R&B-a, popa i dancehall-a. Njeni tekstovi često obrađuju teme ljubavi, samopouzdanja i ženskog osnaživanja, a njena muzika je karakteristična po zaraznim ritmovima i melodičnim vokalima.

Ima dve ćerke.Godine 2022, zajedno sa svojim bivšim partnerom Vladimirom Budnikovom, optužena je za recipročno nasilje u porodici. Suđenje joj je 11. novembra 2022. prekinuto, pošto se ni ona ni Budnikova nisu pojavili na sudu.