Ovako se na Jugu Srbije pravi piletina koja se topi u ustima: Bataci i karabataci na ovaj način, najukusniji ručak ikad
Ovako se na jugu Srbije pravi najukusnije meso
Objavljeno: 21.07.2024. 13:33h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 1 kg pilećih bataka,
- brašno,
- so,
- biber,
- malo mlevene ljute paprike,
- 2 jajeta,
- mleko,
- ulje.
Priprema: Batake oprati, obrisati ih i poravnati kožicu na njima. Pomešati brašno, so, biber i mlevenu papriku.
Umutiti jaja i mleko. Batake sa obe strane umakati u brašno, zatim u jaja, pa ponovo u brašno i dobro ih uvaljati. Na dobro zagrejanom ulju pržiti batake, sa svake strane po nekoliko minuta, dok ne poču da rumene.
Smanjiti temperaturu, poklopiti posudu i dinstati na umerenoj vatri još 20 minuta (posle 10 minuta okrenuti meso). Skinuti poklopac i pojačati temperaturu.
Nastaviti s prženjem, uz često okretanje, sve dok meso lepo ne potamni i dobije hrskavu koricu. Batake izvaditi i poređati na papir da se ocede od viška masnoće. Služiti toplo uz prilog od povrća.
( Lana Vidović )