40 godina se ne zna ko je ubio Natali: Na jahti su bili ona, muž i jedan glumac, priča se da ih je ona zatekla na gomili

Do danas nije jasno ko je ubio Natali Vud i zašto je njen muž toliko menjao svoj iskaz

Objavljeno: 20.07.2024. 13:45h 13:51h
Autor:
Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Natali Vud bi danas, 20. jula napunila 86 godina, ali pre više od 40 godina ona je umrla pod nerazjašnjenim okolnostima.

Glumica 3 puta nominovana za Oskara nestala je tokom noćnog izlaska na jahti sa suprugom i glumcem Robertom Vagnerom, kapetanom Denisom Davernom i prijateljem Kristoferom Vokenom. Ubrzo je telo glumice pronađeno na obali Santa Kataline. Kakav je bio njen život pre ovog tragičnog incidenta i šta se dogodilo tokom te nesreće?

Detinjstvo i uspeh

Natalijini roditelji - Nikolaj Zaharenko i Marija Zudilova - preselili su se u SAD. Vudova glumačka karijera počela je prilično rano: devojčica je imala četiri godine kada je dobila svoju prvu filmsku ulogu. Natali je ubrzo postala prilično uspešna dečija glumica, pojavivši se u filmovima Čudo u 34. ulici (1947), Fantom i gospođa Mjur (1947) i Zvezda (1952). Njena uloga Džudi u filmu Buntovnica bez razloga, sa Džejmsom Dinom u glavnoj ulozi, donela joj je nominaciju za Oskara 1955. godine.

foto: Profimedia

Što se tiče burnih romansa, zvezda ih nije imala mnogo. U njenom užurbanom životu, punom reflektora i obožavatelja, bilo je mesta samo za dve velike ljubavne priče.

Prvog je muža Roberta Vagnera, tada ambicioznog glumca, ugledala u hodniku jednog od holivudskih studija. Ona je imala samo 10, a on 18 godina.

Kasnije će Natali Vud u intervjuu za časopis People reći da je od prvih sekundi shvatila: ona je kao princ iz bajke.

Okrenula se majci i izjavila: "Udaću se za njega."

foto: GARY LEWIS / Bauer Griffin / Profimedia

Sam glumac je rekao da nije ni primetio ovaj sudbonosni sastanak, ali ju je primetio kada je snimila film „Buntovnik bez razloga“, međutim ona je tada bila zauzeta.

Sve je bilo kao u bajci: obožavaoci su bili oduševljeni, dočekujući najidealniji par u Holivudu, a novinari su neumorno pratili svaki njihov pokret. Međutim, ispostavilo se da je stvarnost manje magična.

Brak Natalie Vud i Roberta Vagnera nije dugo trajao - samo 5 godina. Vagner je počeo da zavidi svojoj ženi: Natalina karijera je brzo rasla, dok je njegova bila u padu. U junu 1961. svađe su umorile oba partnera - glumica se preselila kod roditelja i podnela zahtev za razvod.

foto: Profimedia

Godine 1969. Natali se ponovo udala, ovog puta za britanskog producenta Ričarda Gregsona. 1970. rodila im se ćerka Nataša. Međutim, Vagnera nikada nije zaboravila.

Da, zasnovali su nove porodice, ali kako je ova priča mogla da se završi tako jednostavno? Natali i Ričard su se tu i tamo sukobljavali na događajima: nisu imali priliku da „prožive“ izgubljenu sreću i da nastave dalje. Pored toga, veza između Natali i njenog novog muža je posle 11 meseci krenula naopako, a 1972. su se potpuno razveli.

Vud i Vagner su odlučili da svojoj vezi daju još jednu šansu: 1972. su po drugi put bezglavo uronili u brak. Dve godine kasnije, rodila im se ćerka, a Natali je srećno uronila u atmosferu tihe porodične sreće - glumila je sve manje svake godine, pokušavajući da mužu ne daje razloge za nove svađe.

foto: Profimedia

„Vratili smo se u život jedno drugog tako glatko kao da se nikada nismo rastali“, prisećao se Vagner kasnije. „Bilo je trenutaka kada smo se pitali da li je normalno biti ovako srećan?"

Međutim, ova bajka nije imala tradicionalni srećan kraj. Natalijin život je tragično prekinut u noći sa 28. na 29. novembar 1981. godine. Udavila se pod misterioznim okolnostima dok je bila na jahti kod ostrva Santa Katalina u Kaliforniji. Na 30. godišnjicu tragične smrti glumice, policija je nastavila istragu o okolnostima incidenta na osnovu nove izjave kapetana jahte.

foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Danas se smrt Natali Vud smatra jednom od nerešenih misterija Holivuda. U noći tragedije, Natali je bila na svojoj jahti Splendor sa suprugom, glumcem Robertom Vagnerom i Kristoferom Vokenom, njenim kolegom u filmu Brainstorm. Sva trojica su večerali na ostrvu i nastavili da piju do povratka na jahtu.

Među muškarcima je došlo do spora oko toga, kako su se kasnije prisećali, koliko je prihvatljivo žrtvovati lični život zarad umetnosti i karijere. Natali Vud je u nekom trenutku izjavila da se spušta u kabinu, ali je Vagner tamo nije pronašao i obratio se spasiocima. Telo glumice pronađeno je ujutru. Istraga je utvrdila da se okliznula dok je pokušavala da se prebaci sa jahte u gumenjak na naduvavanje, udarila glavom o bok, pala i utopila se.

foto: Waltzer/Michelson / Zuma Press / Profimedia

Međutim, kasnije se ispostavilo da su istražni organi sumnjali da je Natali napadnuta pre smrti. Na telu preminule glumice pronađeni su hematomi. Policija je sugerisala da je žena mogla biti pretučena, iako je incident prvobitno klasifikovan kao nesrećan slučaj.

Policiji je od samog početka delovalo čudno što Natalijin muž nije sarađivao u istrazi i povremeno menjao svoje svedočenje. Izuzetno kontradiktorne informacije dobijene od sva trojica muškaraca koji su bili na jahti sa Vudom doveli su u sumnju njihovu istinitost.

Kapetan jahte, Denis Davern, objavio je 2010. knjigu memoara pod naslovom „Zbogom Natali! Zbogom sjaj!", gde je naveo da je svađa Natali i Ričarda bila žešća nego što se ranije tvrdilo, a čuo je i "vriske i udarce".

Kasnije se pričalo da je ona zatekla "na gomili" Vagnera i Kristofera te da je to bio razlog zašto je poludela i počela da se svađa sa muže.

Kristofer je uvek odbijao da priča o ovoj noći.

Vudov zvanični uzrok smrti promenjen je sa "slučajnog utapanja" u "davljenje i drugi uzroci", ali Vagner nikada nije uhapšen, a misterija smrti nekada jedne od najsjajnijih holivudskih zvezda ostala je nerešena.