Normalno im je da se sestra uda za brata: Zbog krvi na suknji žene 1. bračne noći prođu pakao, kriju decu s anomalijama

U Pakistanu je najnormalnije da se brakovi sklapaju među bliskim srodnicima, ali je grozno kako se kasnije ophode prema deci rođenoj s anomalijama

Objavljeno: 16.07.2024. 10:21h 11:31h
Autor:
Foto: Shutterstock

Brakovi među bliskim rođacima, braćom i sestrom u Pakistanu izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme kod novorođenčadi, upozorila je 2017. godine baronesa Širla Flater, članica britanske Kuće lordova. Zvanična statistika pokazuje da čak 60% brakova u Pakistanu nastaje između bliskih srodnika. Od ukupno 200 miliona Pakistanaca, čak 29 miliona pati od razvojnih poremećaja.

Predloženo je u britanskoj Kući lordova da se parovima koji planiraju brak uvede obaveza DNK testiranja kako bi se osiguralo da nisu u srodstvu.

Baronesa Flater, bivša članica Konzervativne partije britanskog porekla sa pakistanskim korenima, izjavila je da je praksa sklapanja brakova među bliskim rođacima posebno prisutna u pakistanskim zajednicama, naročito u kašmirskoj oblasti.

foto: Shutterstock

Parovi koji se venčavaju morali bi da budu primorani da prvo urade DNK test kako bi bili sigurni da nisu rođaci, rečeno je u britanskoj Kući lordova pre nekoliko godina.

Baronesa Flater, bivša članica britanske Konzervativne partije pakistanskog porekla, 2017. izjavila je da u pojedinim pakistanskim zajednicama postoji mnogo bračnih zajednica između najbližih rođaka, pogotovu u kašmirskoj oblasti.

"Ako odete u bilo koju takvu porodicu sa četvoro ili petoro dece, zatećićete najmanje jedno ili dvoje sa nekim vidom invaliditeta. To je apsolutno neprihvatljivo, iako mi ne možemo da uradimo ništo po tom pitanju, da li je to fer prema deci?", upitala je baronesa.

Flater, inače bivša advokatica koja je rođena u pakistanskom gradu Lahore dok je bio deo Indije, tvrdi da, bez obzira na roditelje, nije fer da se dozvoli da deca postanu invalidi zbog socijalne prakse.

"To je ponašanje koje ne pripada današnjem vremenu, kada znamo toliko o DNK. Trebalo bi da postoji barem neko pravilo koje kaže da morate da uradite DNK test pre nego što se vaš brak može registrovati", rekla je Flater.

foto: Shutterstock

U Velikoj Britaniji, brakovi među bliskim rođacima su zabranjeni, ali se ipak praktikuju unutar pakistanskih zajednica, kao i među određenim arapskim i afričkim porodicama. Prema medicinskim istraživanjima, iako Pakistanci u Britaniji čine samo tri procenta ukupnog broja rođenih, oni su odgovorni za čak 30 procenata dece rođene sa invaliditetom u zemlji, navodi britanski "Telegraf".

Baronesa je takođe izrazila zabrinutost zbog šerijatskog zakona, koji otežava ženama da dobiju razvod.

"Zabrinjavajuće je što muškarac može dobiti razvod jednostavno pitajući, dok žena može čekati godinama, a možda ga nikada i ne dobije. Može dobiti britanski razvod, ali ne i šerijatski", objašnjava baronesa.

"Kad se udaju za braću, kažu da treba da bude krvi na suknji, da se zna da ih niko drugi nije imao, da se ne meša krv, jer oni smatraju da se na taj način prljaju. Ako se desi da, kojim slučajem nema krvi, ta devojka ostane ceo život obeležena i uglavnom se nikad više ne uda", ispričala je devojka koja je živela u Pakistanu.

foto: Shutterstock

To znači, kako je objasnila, da te žene ne mogu da putuju u Pakistan, jer ako odu tamo njihovi muževi mogu da im oduzmu decu bez obzira na to koliko su stara.

"Svi brakovi trebalo bi da automatski budu registrovani u ovoj zemlji. Nije fer prema ženi da neke Britanke, jer sve su Britanke kada dođu ovde, budu tretirane po drugačijim i neprihvatljivim pravilima", rekla je.

foto: Shutterstock

"Živela sam u Pakistanu i bilo mi je šokantno podatak da su muž i žena, naši prijatelji brat i sestra od rođenih stričeva. Odrastali zajedno kao rođaci, a onda su roditelji ugovorili brak jer je to karakteristično za tzv višu klasu. Decu koja se rode sa anomalijama, se ne viđaju bas po ulicama jer njih drže zatvorene. Čak su neke međunarodne organizacije pre 20-ak godina imali program brige o takvoj deci", napisala je na instagramu žena koja je tamo živela i lično se uverila kako funkcionišu brakovi u Pakistanu.

"Ovo je istina, gotovo svako u Pakistanu kog sam upoznala je u braku sa najbližim rođakom i skroz to smatraju normalnim".