Roditelji 27 godina traže ćerku koja je nestala na krstarenju: Sada im je stigla slika iz javne kuće i sve je stalo

Ejmi Lin Bredli nestala je sa luksuznog broda na kojem je bila sa roditeljima. Imala je 23 godine, a sada mnogi smatraju da se nalazi u nekoj od javnih kućana Barbadosu

Objavljeno: 16.07.2024. 07:00h
Autor:
Foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Bila je to 1997. godina kada je 23-godišnja Ejmi Lin Bredli otišla na krstarenje Rojal Karibijan Internacional. Bilo je to putovanje koje će živote njene porodice podeliti na pre i posle krstarenja, jer se Ejmi nikad više nije vratila kući. Od tog momenta pa do sada prošlo je 27 godina, a porodica pažljivo skuplja sve informacije ne bi li našli Ejmi.

Ejmi bi danas, 2024. godne napunila 50 godina. Njeni roditelji i brat su nudili nagradu za svaku informaciju o nestaloj devojci, spremni da plate do 25 hiljada dolara.

Ali zašto oni veruju da je Ejmi i dalje živa i da je zarobljena?

foto: Printscreen/youtube

Ova priča je počela 21. marta i Ejmi nije baš želela da ide na put, ali je popustila zahtevima svojih roditelja. Zajedno sa ocem Ronom, majkom Ivom i bratom Bredom, smestila se u kabinu. Roditelji su pričali kako je Ejmi stalno imala loš osećaj u vezi sa ovim putovanjem, ali se trudila da bude pozitivna.

Trećeg dana putovanja, Ejmi je otišla na zabavu sa bratom. Tamo je nastupao bend Blue Orchid. Devojka je upoznala momka koji se predstavio kao gitarista benda. Na poslednjim kadrovima snimljenim u plesnoj sali, zabavljala se sa novim poznanikom.

Oko 3 sata ujutru Bred je otišao u kabinu, Ejmi je za njim otišla pet minuta kasnije. Brat i sestra su izašli na balkon da ćaskaju. Negde oko 5 sati ujutru, brat je otišao u krevet, a Ejmi je ostala da sedi na ležaljci i gledala u površinu vode. Ovde ju je pronašao njen otac kada se probudio između 5:15 i 5:30 ujutru. On nije hteo da uznemirava ćerku i otišao je u krevet.

"Opet oko šest ujutro nešto me probudilo. Ustao sam, pogledao na balkon i otkrio da su balkonska vrata malo otvorena, ali Ejmi nije bilo. I u tom trenutku sam imao čudan osećaj: uopšte nije kao da ona ustaje tako rano ujutru“, prisećao se Ron kasnije.

Pogledao je u ćerkinu sobu, ali je bila prazna. Ubrzo je cela porodica jurila po brodu, pokušavajući da pronađe Ejmi. Bredlijevi su molili posadu da na celom brodu objave o Ejminom nestanku i da spreče svih 2.000 putnika da napuste brod dok Ejmi ne bude pronađena. Ali posada je tražila da se sačeka, jer bi devojka mogla da bude sa nekim od svojih novih poznanika. Ubrzo je brod pristao u luku Kurasao i svi su napustili brod.

"Ako je Ejmi htela da pobegne ili je neko hteo da je izvede na obalu, za to je bila pružena svaka prilika“, rekli su roditelji devojke kasnije.

Samo 7 sati nakon Ejminog nestanka, kapetan je izdao naređenje da se pretraži brod. Potraga nije dala rezultate, a stvar je došla do policije. Obalska straža je pokrenula istragu. Svih 10 paluba i 999 kabina su okrenuti naopačke, ali Ejmi nije pronađena.

foto: Printscreen/youtube

Istraga je bila sklona mišljenju da je devojka pala u vodu ili da joj je neko pomogao da pobegne... Ali njena porodica se nije složila - Ejmi je plivala i nije mogla da se udavi.

Roditelji i brat nisu prestajali da tragaju ni na minut, a kako se sve odigralo bili su strašno nepoverljivi prema posadi.

"Odmah smo primetili da članovi posade obraćaju veliku pažnju na Ejmi", rekla je Iva kasnije novinarima. "Zvali su je u restorane, ali je odbila".

Posle će se jedan od putnika setiti da je sličnu devojku video u liftu, bilo je oko 6 sati ujutru. Ubrzo se pojavio još jedan osumnjičeni - isti gitarista. Kada je porodica upravo tražila od ekipe da se oglasi preko razglasa, Alister Daglas je prišao Ejminom bratu i rekao da je zabrinut zbog njenog nestanka. Policija je, naravno, razgovarala i sa momkom, ali je došla do zaključka da on nije kriv.

"Rečeno mi je da na južnim Karibima stranke često nestaju sa brodova, a zatim ih pronalaze u raznim ustanovama za muškarce na ostrvima“, iznela je Ejmina majka novu verziju nestanka.

foto: Printscreen/youtube

Ovo je bilo nekoliko meseci kasnije. Priznala je da je njena ćerka bila u seksualnom ropstvu. Porodica se više puta vraćala na ostrvo i raspitivala se u sumnjivim ustanovama, ali nisu našli ni jedan jedini trag. Ejmi kao da je nestala s lica zemlje. Osim što je jednog dana lokalni taksista rekao da je video sličnu devojku, ona mu je prišla i pitala gde može da se javi nekome na telefon.

Priča je izgledala toliko mistična da je FBI počeo da sumnja da li je neko iz porodice umešan u Ejminu smrt. Ron, Bred i Iva su se čak i testirali na poligrafu – i poligraf je otkrio da oni nisu lagali.

Sledeći trag se pojavio u leto te godine. Kanadski turista rekao je da je video Ejmi na ostrvu Kurasao i prepoznao je po tetovažama. Devojka je lutala plažom u pratnji dvojice jakih muškaraca. Pratio je kompaniju i pozvao policiju, ali kada su policajci stigli, devojka je ponovo nestala.

Godine 1999, vojnik američke mornarice prijavio je da je video Ejmi u muškoj ustanovi na istom karipskom ostrvu. Razgovarao je sa devojkom, a ona je zatražila pomoć rekavši da je tamo na silu drže. Ali tada predradnik nikome nije rekao za ovaj incident, plašeći se za svoju karijeru. Tek pošto je otišao u penziju, setio se čudnog taoca.

foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Nekoliko godina kasnije, drugi vojnik, oficir američke mornarice Frenk Džons, pisao je porodici, rekavši da je Ejmi viđena u društvu kolumbijskog vojnog osoblja. Držali su devojku kao taoca. Roditelji nisu odmah poverovali, jer je vreme prolazilo, a pouzdanih tragova nije bilo. Ali Džons je opisao tetovaže koje je Ejmi imala, ispričao je čak i priče o njenom detinjstvu koje j samo porodica i Ejmi znala. Tražio je novac za još informacija, a onda ih je uspeo prevariti za 210.000 dolara. Na dan kada je Ejmi trebalo da bude spasena, sva pisma i pozivi su prestali.

Mora da smo u nekom intervjuu rekli ove detalje o Ejmi, a on ih je iskoristio“, rekla je Iva.

Ispostavilo se da je Džons običan prevarant. Za razliku od Ejmi, policija je vrlo brzo uspela da ga pronađe i pošalje u zatvor.

2005. godine pojavila se sledeća tema. Žena po imenu Džudi Maurer izjavila je da je videla Ejmi u toaletu tržnog centra na Barbadosu i da je ponovo bila sa obezbeđenjem. Ali ostavljena sama u toaletu, počela je da moli za pomoć i rekla da je u nevolji. Žena je pomogla da se napravi skica te žene, ali istraga, nažalost, nije napredovala.

Iste godine, u tok šou, roditeljima je prikazana fotografija mlade žene koja je izgledala ludo. Fotografiju su pronašli članovi organizacije koja traga za onima koji su pali u ruke trgovcima ljudima. Roditelji su došli do zaključka da je njihova ćerka prikazana na toj slici. Pogled joj luta, možda je bila pod uticajem droge. Snimak iste žene kasnije je viđen na sajtovima javnih kuća iz Portorika, što je pojačalo sumnje porodice da je njihova ćerka kidnapovana sa broda i primorana u seksualno ropstvo.

„Svaki dan se budimo misleći da ćemo možda danas naći Ejmi“, kaže Iva. Nikada nije gubila nadu da će svoju ćerku videti živu.