Treba znati

3 najnezdravija modela obuće koja nosimo leti: Žene ih obožavaju, a nisu svesne koliko štete nozi

Kakvu god obuću da nosite, najvažnije je da vam bude - udobna!

Objavljeno: 22.07.2024. 16:01h 16:23h
Autor:
Foto: Shutterstock

Dizajneri prilikom osmišljavanja moderne obuće najčešće ne vode računa o njenom uticaju na zdravlje, a cipele koje su poslednjih desetak godina u modi mogu ozbiljno da ga naruše. Žene su tako za ravne kožne sandale, cipele s platformom ili vrtoglavo visokom štiklom spremne da daju mnogo para, iako mnoge od tih cipela u jednoj sezoni nošenja mogu da načine trajnu štetu stopalima, ali i celom telu. Ono što bi trebalo da imamo u vidu kad biramo obuću jeste da ona treba da bude izrađena od prirodnih materijala i da mora da prati prirodni svod stopala i da ga drži, nikako da ga pritiska.

foto: Shutterstock

Platforme - ne vozite u njima

Žene će prateći modu obući sve, pa i ovakve cipele. Ova obuća veoma narušava ravnotežu i zglobove izlaže velikom riziku. Ne preporučuje se da se u njima upravlja automobilom jer ne daju realan osećaj prilikom pritiskanja papučice za gas.

foto: Shutterstock

Štikle - dugoročna šteta za telo

Potpetica opterećuje gležanj i nateže tetive, petnu kost i kosti iza prstiju. Optimalno povišena potpetica je dobrodošla, ali ekstremi su veoma loši.

foto: Shutterstock

Baletanke - malo bolje od najgoreg

Baletanke su samo za mrvicu bolje od najgore moguće obuće - japanki! Pogubne su za stopala, a naročito za pete. Nakon sezone nošenja baletanki mnogo žena potraži pomoć ortopeda zbog bolova na tom mestu.

foto: Shutterstock

Japanke - užas za stopalo

Ove papuče svu težinu tela drže na spoju palca i drugog nožnog prsta, što je prevelik napor za stopalo i može da izazove povrede i deformacije.