Momo je pitao izbeglicu za čim najviše žali, kaže"kutijom cipela": Tu je stala sva tuga za zauvek izgubljenim uspomenama

Momo Kapor celi život je nosio Sarajevo u sebi i prvi je prognani umetnik iz ovog grada u kojem mu nije štampana nijedna knjiga

Objavljeno: 11.07.2024. 12:09h 18:30h
Autor:
Foto: preentscreen/Youtube

„Sarajevo je u mojim romanima. Za ono što je preostalo od tog grada, što se mene tiče, neka im je alal”, napisao je Momo Kapor, koji je i sam iz Sarajeva otišao, a jedino što je poneo sa sobom, bile su uspomene, koje je kasnije pretočio u pisanu reč.

foto: Shutterstock

Pitam jednog izbeglicu čega mu je žao, a on mi kaže da najviše žali za jednom kutijom cipela u kojoj su ostale sve njegove fotografije, slike roditelja i prijatelja. "Znam dobro, sve ću opet stvoriti, i kuću, i imanje, i nameštaj. Samo više nikada neću biti mlad da se ponovo slikam", kaže se u Fejsbuk statusu stranice "Momo Kapor".

Koliko je samo iskrene tuge za zauvek izgubljenim uspomenama, svih onih koji su bili prinuđeni da napuste svoj rodni dom, otisnu se u nepoznato i započnu novi život ispočetka, oslikava upravo ova rečenica.

Čoveku možete oduzeti sve, ali ako mu ukradete uspomene, kao da ste ga obeščovečili.

foto: Instagram / momo_kapor_citati

Fotografije su najčvršća veza sa našom prošlošću, mladošću, ljudima koji nisu više sa nama.

Ako se ta veza prekine i pokida, osećamo se kao ljudi bez korena.

Zato je ta žal i bol jedna od najikrenijih osećanja koja nas mogu zadesiti...