Tip ličnosti

Majka, ljubavnica, amazonka, ili posrednica: Proverite koji aspekt ženske psihe dominira kod vas!

Četiri arhetipska modela (majka, ljubavnica, amazonka, posrednica) predstavljaju ilustraciju četiri osnovne težnje i delova psihe koje u manjoj ili većoj meri svaka žena

Objavljeno: 03.11.2014. 18:53h 10:16h
Autor:
Foto: Shutterstock

U eseju "Strukturne forme ženske psihe" Toni Vulf, dugogodišnja saradnica Karla Gustava Junga, naglašava da je ženska psiha drukčija od muške. Za samospoznaju i samorealizaciju važno je da žena prepozna koja strukturna forma najviše odgovara njenoj ličnosti.

Svaka od nas ima sva četiri aspekta koja Vulf opisuje, pitanje je samo u kojoj meri ćemo ih osvestiti i uskladiti s načinom života i temperamentom. Potpuno ispunjenje je proces koji traje čitavog života, konstantan je razvoj i rad na sebi, ali njegov rezultat je veličanstven. U pitanju je celovitost bića, piše Lovesensa.rs.

U srednjevekovnom misticizmu duša je deo kojim osećamo Boga, i koji nam služi za "nošenje Boga u nama". Mesto gde dolazimo do srži svog bića, i u isto se vreme povezujemo s "izvorom". Duša je psiha, ženski princip, princip koji povezuje.

OVDE preuzmite tibetanski test ličnosti - rezultati bi mogli da vas iznenade!

Od najstarijih vremena ljudi su težili da kroz različite tipove ženskih božanstava primete i definišu ono što se možda i ne može u potpunosti definisati i objasniti dok se ne proživi - različite aspekte ženske ličnosti u likovima božanstava: Hera, Demetra, Afrodita, Atena, Artemida... Četiri osnovne strukturne forme ženske psihe u psihologiji se shvataju kao kreativni matriks na kojem se radi i koji se nadograđuje. U ovim obrascima prepoznaćete delove svog ponašanja i senzibiliteta, ali jedan će svakako biti dominantan.

OVDE saznajte kako da izlečite svoj karakter i ozdravite - mudrost stara koliko i čovek!

Uz njega ćete osetiti tragove, prepletanja i uticaj drugih opisanih obrazaca koji mogu izazivati konfuziju i zbunjenost. Nekad se drugi i treći obrazac integrišu kasnije, u drugoj polovini života.

Majka

Žena koja neguje, pomaže, voli dobrotvorni rad, sve što podrazumeva negu i podučavanje. Ona je tu da pruži ljubav, i stvori osećaj sigurnosti. Instinktivno reaguje na sve ono što je u procesu nastajanja u drugome, što je nerazvijeno i treba zaštitu, ili je u opasnosti. Majka nalazi ispunjenje u vezama gde je potrebna zaštita i pomoć.

OVDE saznajte kojih 7 lekcija svaka žena može da nauči od Džulije Roberts!

Negativan aspekt majke obuhvata anksioznost, opterećujuću brigu, ali i nedostatak vere u snagu i samostalnost drugog. Ona pronalazi sebe u ulozi majke i bez nje se oseća prazno i neispunjeno. Može lako upasti u zamku "življenja tuđeg života" i zanemarivanja sebe. Kada je žena svesna svoje primarne majčinske strukture, u skladu s njom će urediti život - kroz brak, majčinske aktivnosti ili profesiju. Brak ili ulogu doma mogu preuzeti i društveno korisne institucije i organizacije.

Ljubavnica (hetera, žena koja prati)

Više od ostalih tipova, ljubavnica je usmerena na stvaranje čvrstih veza, pre svega s muškarcem, kojem je potpuno predana i posvećena. Za razliku od majke, u ovom tipu je naglašena erotika i zavodljiva priroda odnosa. Interesi, sklonosti i problemi muškarca su deo njenih interesa, ona ih i stimuliše. Ljubavnica će uvek težiti izgradnji veze, i potpunom proživljavanju veze s drugim, zajedno sa svim njenim nijansama i dubinama.

OVDE saznajte kojih 8 flert tajni krase velike zavodnice!

Amazonke ne zavise od odnosa s muškarcem Ta veza ipak nije bez opasnosti. Kod ljubavnice može lako da dođe do disbalansa u vrednovanju odnosa. Na primer, muškarcu veza sa ženom može biti na drugom mestu, a kod ljubavnice je obrnuto - sve drugo, socijalna sigurnost, karijera, čak i lične težnje i ciljevi su uvek u drugom planu dok je naglasak na odnosu, koji nije bez idealizacije.

Amazonka

Amazonka je od svih tipova ženske psihe najsličnija "muškom" poimanju života i sveta. Jako dobro razume kulturne i društvene vrednosti svog vremena, i vrlo je samodostatna. Za razliku od majke i ljubavnice, ona ne zavisi od odnosa s muškarcem jer njen razvoj nije baziran na vezi. Međutim, vrednosti su im slični, okrenuti objektivnim ciljevima (uspeh u poslu, sportu, umetnosti, vođenju organizacije). To su žene od karijere, one koje su nezamenjive u svom poslu. Mogu imati naglašen takmičarski, rivalski duh, a svoje lične probleme potiskuju, ili stavljaju u drugi plan.

Kojih pet stvari svaka žena može da uradi kako bi uvek izgledala tip-top, saznajte OVDE.

Za razliku od majki, one nemaju strpljenja ni razumevanja za ono što je slabo i još u razvoju. Amazonke su takođe u opasnosti od doživljavanja veze s ljudima kao sredstava i lestvica za društvena i poslovna postignuća.

Posrednica

Jasno oseća duhovna strujanja i težnje svog vremena. Snažnom intuicijom uronjena je u psihološku atmosferu svoje okoline. S lakoćom prodire u kolektivno nesvesno i u stanju je da iznese još neosveštene psihičke sadržaje drugih ljudi, ali i duhovnu atmosferu svog vremena, tako da i drugima bude korisna, vidljiva i razumljiva. Da bi prenela drugima ono što vidi i oseća, posrednica (između svesnog i nesvesnog) mora pronaći adekvatan jezik. To može biti jezik umetnosti, astrologije, psihologije... Onaj koji uvodi nesvesno u ljudski život i tako ga isceljuje i vodi ka svesnosti.

Kako se neguju žene širom sveta i koje su tajne njihove lepote, saznajte OVDE.

Ona mora da radi na sebi više od drugih tipova ličnosti, ali pritom ne sme zaboraviti na osećaj za realnost. Sve četiri forme postoje u svakoj ženi. Ako se tokom života ne dogodi integracija sledeće strukturalne forme, primarna će se preuveličati i preći u svoj negativni oblik. Treća strukturna forma obično se integriše u drugoj polovini života i najčešće je na istoj osi s drugom. Četvrta forma zadaje "najviše muka" jer predstavlja veliki kontrast originalnom karakteru u realnosti. Međutim, tek integracijom četvrtog elementa osoba postaje potpuna i cela.