Ne propustite

Izložba posvećena Branislavu Nušiću: 150 godina od rođenja komediografa

Povodom godišnjice rođenja čuvenog srpskog književnika, novinara i diplomate u Muzeju Narodnog pozorišta sutra će biti otvorena izložba posvećena poznatom komediografu

Objavljeno: 02.11.2014. 12:20h 22:48h
Autor:
Foto: Wikipedia

U znak sećanja na čuvenog srpskog književnika, komediografa, novinara i diplomatu Branislava Nušića, a povodom 150 godina od njegovog rođenja u Muzeju Narodnog pozorišta sutra će biti otvorena izložba posvećena poznatom komediografu.

Postavku "Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu (1900-1902)" su priredile Mirjane Odavić i Jelice Stevanović, a otvoriće je dr Dragana Čolić Biljanovski.

U Narodnom pozorištu u Beogradu tim povodom je održana revija predstava "Nušiću u čast" pa je u periodu od 5. oktobra do 3. novembra publika na obe scene mogla da pogleda više Nušićevih predstava sa repertoara kako Nacionalnog teatra tako i iz pozorišta iz Zrenjanina, Šapca, Novog Sada, Sombora, Kruševca, Zaječara i Subotice.

Nušićeva dela su od 1950. do danas adaptirana u pedesetak bioskopskih i televizijskih filmova: Dr, Sumnjivo lice, Put oko sveta, Narodni poslanik, Pre rata, Pokojnik, Ljubavni slučaj sestre jednog ministra, Ožalošćena porodica, Gospođa ministarka...

U Smederevu se od 1984. godine održava festival "Nušićevi dani" sa ciljem popularizacije komedigrafskog dela Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost proveo u tom gradu. Tom prilikom se uručuje i Nušićeva nagrada glumcu za životno delo, kao i Nušićeva nagrada koja se dodeljuje bijenalno. Što se tiče Ivanjice tamo se održava manifestacija pod nazivom "Nušićijada" koja za tri dana okupi oko 30 hiljada ljudi.