Psihijatar manijak tvrdio da leči, zaključavao bi sobu, a onda ih ni Bog ne bi čuo: Bolnija ispovest od ove ne postoji

Bolna ispovest devojke koja je bila žrtva silovanja svog psihijatra, za koga se ispostavilo da je takve prestupe činio i ranije.

Objavljeno: 20.06.2024. 09:58h 10:12h
Autor:
Osuđeni psihijatar Majkl Lusada, Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Majkl Lusada (57) čovek koji se ranije pojavljivao u jutarnjim emisijama kao edukator i terapeut za seksualne odnose i koji je bio intervjuisan za brojne i renomirane magazine, osuđen je za silovanje i mora da plati više od 230 hiljade evra odštete nakon što je Ela Džene dobila parnicu protiv njega.

Ela Džene je tužila investicionog bankara koji je postao seksualni terapeut, Majkla Lusadu (57) zbog optužbi da ju je silovao i seksualno napao u svojoj klinici u Londonu, usled napada panike koje je proživljavala 2016.godine. Ovo je njena teška priča.

Kada je Ela Džane otišla kod seksualnog terapeuta Majkla Lusade na tročasovnu seansu, koja je koštala oko 900 evra, bilo je to iz očaja.

Žrtva Ela Džane foto: Printskrin@Nadine White/X

Nakon što je bila seksualno zlostavljana u detinjstvu, patila je od napada panike tokom seksa, pa je odlučila da se 2016. prijavi kod stručnjaka kako bi dobila pomoć. Umesto toga, on je nju silovao i naneo joj još veće traume i bol.

I, nakon duge borbe, na suđenju 19. juna, Majklu je naređeno da plati Eli (37) više od 230 hiljade evra odštete zbog optužbi da ju je silovao nakon što je rekao da mu je penis "kao laserski zrak" koji bi mogao "ukloniti traumu".

U intervjuu za britanski "Miror", Ela kaže: "Presuda je ogroman pomak za mene jer se protiv njega borim 8 godina. Osam punih godina nisam mogla da se oporavim".

Ela je prvo otišla do Majkla u njegovu kliniku u Londonu 2011. godine, nakon što je pročitala članak o tome kako pomaže klijentima sa seksualnom traumom i njegovom planu da svoju zaštićenu psihoseksualnu somatsku terapiju prenese kao mogućnost lečenja u državne bolnice.

Majkl Lusada foto: Printscreen/ Instagram

Žrtva seksualnog zlostavljanja dece, u to vreme, Ela je patila u tišini. "Imala sam mnogo neprerađenih trauma", objašnjava Ela, koja je odrasla u Australiji pre nego što se preselila u London, sa 19 godina.

"To se psihološki manifestovalo kroz stvari poput depresije, anksioznosti, a takođe i fizički kroz napade panike koje sam počela da imam u ranim dvadesetim kada sam imala seks sa svojim partnerom.”

Prva seansa sa Majklom bila je samo terapija razgovorom, gde je podelila svoju traumatsku prošlost, a sledeće godine je prisustvovala drugoj seansi. Ali Ela, koja je studirala antropologiju i medije na univerzitetu, nije mogla da priušti da nastavi da ide na kliniku.

Onda je potom krenula da radi, uspela da sakupi novac i ponovo ode kod Majkla na seanse. Prethodno je išla kod drugih psihoterapeuta, ali ništa nije bilo efikasno, zbog čega je odlučila da se vrati kod Majkla.

Ela je 18. avgusta 2016. rezervisala tročasovnu sesiju, koja je koštala oko 900 evra, gde se nadala da će steći uvid i vežbe koje treba da radi kod kuće kako bi joj bilo bolje.

Majkl je rekao da može odmah da joj pomogne kroz određene metode koje nije želeo odmah da objasni.

Ela sa presudom u rukama foto: Lucy North / PA Images / Profimedia

"Nije objasnio šta je hteo da mi uradi niti objasnio šta bi to podrazumevalo“, kaže ona. "Zvučao je veoma samouvereno da mi može pomoći, rekavši da je od tada radio mnogo na seksualnom zlostavljanju dece."

Viši sud je čuo da je Majkl radio sa oko hiljadu klijenata, od kojih je 30 do 40 bilo uključeno u njegove metode gde je imao odnose sa klijentkinjama, a takođe je, van sobe za tretmane, uspostavio "vanbračne odnose" sa četiri bivše klijentkinje. Rekao je sudu: "Penis penetracija je bila neobična, ali deo moje prakse tamo gde je to bilo prikladno i gde smo klijent i ja smatrali da bi to bilo potencijalno od pomoći."

Ela, međutim, nije imala pojma da će se to dogoditi ili da je to deo njegove prakse, pa je, ranjiva i poverljiva, pristala na sesiju rada na telu. Kada je ušla u sobu za savetovanje, Ela tvrdi da je bila zatečena. "Tražio je od mene da budem ja kao dete i da govorim kao ja iz detinjstva", kaže ona. "Kada sam mu odgovorila, bio je kritičan prema meni i rekao: "Ne osećam se kao da dobijam mnogo od tebe. Drvena si."

Ela u razgovoru sa novinarima foto: Lucy North / PA Images / Profimedia

Zatečena njegovom grubošću i potrebom da se ponovo osvrne na koren svoje traume, počela je da plače.

"Onda je pokušao da me zagrli", kaže Ela. "Tada sam počela da se odvajam i imam simptome paničnog napada, tokom kojih me je zlostavljao". Ela kaže da joj je Majkl, koji je bio vidno uzbuđen, rekao: "Mislim da bi trebalo energično da koristimo moj penis da apsorbujemo traumu. Glava penisa može delovati kao laserski zrak i sagoreti traumu”.

Nastavio je da je intimno dodiruje prstima, pre nego što je počeo, bez upotrebe kondoma. Majkl negira da je zlostavljao Elu, tvrdeći da je ona pristala na sve. Ali Ela kaže da je imala tako očigledan i fizički napad panike, stisnuvši pesnice i iskrivljeno disanje, da nije mogla da pristane kada je tražio da je dodirne. "Nisam ni bila svesna“, kaže Ela. "Mogla sam bilo šta da kažem."

Ela Džane foto: Printskrin@centreWJ/X

"Bila sam potpuno preplavljena svojim napadom panike, onim što se dešavalo, a takođe i njegovom eskalacijom", rekla je Ela. Posle seanse bila je šokirana.

Skrhkana, kad je izašla na ulicu, briznula je u plač pre nego što je kupila flašu vina, isključila telefon i sakrila se u svojoj kući.

"Osećala sam se najponiženije ikada u životu jer je on uzeo zlostavljanje koje sam doživela kao dete i iskoristio to da me iskorišćava. Bila sam dovoljno naivna da pomislim da će to biti početak ostatka mog života."

"Htela sam da umrem", kaže Ela, koja je narednih dana primljena u bolnicu zbog suicidnih misli. "Iskreno, dugo sam gubila razum. Osećala sam se tako potpuno bezvredno, tako patetično."

Sudija je presudio da je incident iz 2016. godine prouzrokovao da Ela ima složen posttraumatski stresni poremećaj, dosudio joj odštetu, a o daljoj odšteti i potencijalnoj kazni zatvora će sud tek doneti odluku.

Bonus video: