Uz ove savete petunije će vam cvetati kao lude: Primenite ih za najlepšu terasu ili baštu od koje zastaje dah

Donosimo vam praktične savete za uzgoj i negu petunija, zbog kojih ćete imati najlepšu terasu ili baštu.

Objavljeno: 18.06.2024. 15:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Petunije su omiljeno cveće zbog lepih cvetova u raznim bojama, a briga o njima je relativno jednostavna ako im obezbedite prave uslove.

Topli meseci sa sobom nose i obilje divnog cveća, a posebno je omiljeno ono nezahtevno, cveće koje podnosi vrućinu, ali i promene vremena, a zauzvrat daje raskošne cvetove i boje.

Jedan od takvih cvetova, a zbog toga i među najomiljenijima, jeste predivna petunija. Cenjena je zbog svojih lepih cvetova koji dolaze u raznim bojama i veličinama, a briga o petunijama je relativno jednostavna ako im obezbedite prave uslove za uzgoj.

foto: Shutterstock

Redovno orezivanje, puno sunca i vlažno, dobro drenirano tlo trebalo bi da im godi, pa će cvetati celo leto, čak i na jesen.

Predivne petunije uzgajaju se još od 19. veka, a potiču iz Srednje i Južne Amerike. Zanimljivo je da je srodna i biljci duvana, a upravo je po brazilskom domorodačkom nazivu za njega, petun, dobila i ime.

Na balkonima i prozorima najlepše su one viseće, a samostojeće će izvrsno izgledati u vrtovima. Za petuniju je karakteristično cveće levkastog oblika koje dolazi u raznim bojama, a njeni lepi tamnije zeleni listovi odličan su par toj eksploziji boja.

Cvetaju od maja, pa sve do oktobra, a osim u različitim bojama, mogu biti prugastih, pegavih i zvezdastih šara. Ipak, treba biti i na oprezu jer je lišće otrovno za većinu kućnih ljubimaca, prenosi "Zadovoljna.rs".

foto: Thinkstock

Petunija: Jednostavni i efikasni saveti za negu

Za što uspješniji uzgoj predivnih petunija, u nastavku su najbitniji saveti.

Petunijama će najbolje biti na punom suncu, ali će tolerisati i delimični hlad.

Preferiraju srednju vlažnost tla i tolerisaće malo zanemarivanja kada je u pitanju zalivanje. Idealno je jednom nedeljno, ali vrstama petunija koje se brzo šire treba više vode.

Petunije podnose vrućinu i ne zahtevaju puno vlage. Neće preživeti niske temperature, ali će uspevati između poslednjeg proletnjeg mraza i prvih hladnijih jesenjih temperatura.

Treba im dobro drenirano tlo. Po potrebi dopunite zemlju kako biste izbegli previše vlažno tlo ili previše ustajale vode.

foto: Thinkstock

Petunije koje se brzo šire potrebno je đubriti jednom nedeljno, a ostale svakih nekoliko nedelja.

Uvenule cvetove sklonite čim ih vidite jer će ometati dalje cvetanje.

Petunije se jako dobro snalaze u saksijama. Možete ih posaditi same ili ih pomešati s drugim biljkama.

Orežite svoje petunije prema potrebi, tako ćete ih podstaći na još bolje cvetanje. Oštrim makazama podrežite do jednu trećinu volumena biljke. Nakon toga ih dobro zađubrite