BAKLAVA OD JABUKA I ORAHA SAVRŠENA JE ZA POSNE DANE: Može da posluži kao odličan desert za 1. maj, ali i za VASKRS
Baklava sa orasima i jabukama je idealna za praznične dane: što posne, što mrsne
Objavljeno: 30.04.2024. 10:59h
Izvor: Vanja Milenković
Izvor: Vanja Milenković
Sastojci:
- 1 kg očišćenih jabuka
- 100 g seckanih oraha
- 150 g suvih šljiva
- 6-7 kašika griza
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kg kora za baklavu
- 150 ml ulja
- 2,5 šolje vode
- 2,5 šolje šećera
- 1 limun
Priprema: Očistiti i izrendati jabuke. Orahe iseckati na krupno, a šljive potopiti u vodi da omekšaju. Iseckane šljive i orahe, kao i izrendane jabuke promešajte, pa dodajte griz i cimet. Kore prelijte sa uljem, a potom ih filujte pa rolajte. Sve posložite u pleh pa pecite.
Baklavu peći na 180-200 stepeni oko pola sata. Zatim tek ispečenu baklavu preliti blago prohlađenim sirupom i ostaviti da upije i da se ohladi.