EMBARGO KOLAČ BIO JE OMILJENA POSLASTICA U CELOJ JUGOSLAVIJI: Neodoljiv slatkiš s jabukom se LAKO PRAVI i vrlo je jeftin
Recept za embargo kolač koji se nekada pravio u svakoj kući u Srbiji
Autor:
Embargo kolač osmislile su naše mame i bake u vremenima kada je vladala nestašica hrane, a ni finanskijska situacije nije bila na zavidnom nivou. Ali, kako su Srpkinje poznate kao fenomenalne domaćice, nije im bilo teško da od svega par sastojaka naprave sjajnu poslasticu, ne sluteći da će je obožavati cela Jugoslavija. Pravi se neverovatno lako, te uspeva i damama koje nisu vešte u kuhinji, a koliko je ukusan govori činjenica da se pojede začas!
Sastojci:
- 3 manje jabuke
- 2 kašike džema
- 1 čaša šećera
- 1 vanil šećer
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika kakaoa
- 1 čaša kisele vode
- 1/2 čaše ulja
- 2 čaše brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Očistite i izrendajte jabuke i u njih sipajte šećer, vanil šećer, kakao i dobro promeštajte. Potom u smesu stavite džem i lepo ga sjednite. Zatim dodajte u nju času vode i opet promeštajte. Nakon toga dodajte brašno, prašak za pecivo i mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Dodajte ulje i još malo kakao i sve dobro izmiksujte mikserom.
Podmažite pleh uljem i sipajte dobijenu smesu. Kolač pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Možete ga posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom