2 najbolja svečana jela koja mogu da posluže i za slavu i za proslavu Nove godine

Obavezno isprobajte recepte koji su pred vama, jer osvajaju svakog već pri prvom zalogaju.

Objavljeno: 27.12.2023. 15:35h 15:55h
Autor:
Novogodišnja trpeza, Foto: Shutterstock

Zima je tradicionalno kod Srba period slavalja, a ovakve proslave zahtevaju umešne domaćice i domaćine, koji “u rukavu” imaju taj pravi recept i svako slavlje pretvaraju u gurmanski događaj.

Kod nas u kući se najveća magija odigrava upravo kada smo svi zajedno okupljeni oko ukusne trpeze. Čim čujemo prepoznatljivi šum otvaranja flaše Coca-Cole, nekako znamo da možemo da se opustimo i uživamo u druženju, osećaju jedinstva i ispunjenosti.

Sigurno i vi imate svoje “cake” za uspešno praznično jelo koje garantovano podiže raspoloženje? Pošaljite nam svoj provereni recept za praznični ručak na mejl redakcije: redakcija.stil@wm.group do 3. januara 2024. godine, da vidimo kojim trikovima raspolažete. Najkreativnije recepte ćemo objaviti na našem portalu.

U međuvremenu, mi vam donosimo recept za 2 vrhunska svečana jela koja mogu da se spreme za slavu, rođendan, proslavu Nove godine ili Božića. Sve dodatno je samo "šlag na torti":

foto: Profimedia

1. Punjeni teleći odresci

Potrebno je:

  • 3 teleća odreska (450 g)
  • 1 kašičica suvog začina
  • 50 g maslaca
  • 2 kašike ulja
  • 300 g većih šampinjona
  • 100 g gorgonzole
  • ½ kašika rendanog muskatnog oraščića
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika prezle
  • 2 čaše Coca-Cole

Priprema:

Teleće odreske lagano izlupajte čekićem, posolite i pecite na mešavini maslaca i ulja oko 10 minuta. Drške od šampinjona očistite i iseckajte, kratko ih prepržite i pomešajte sa gorgonzolom. Tom mešavinom napunite glave šampinjona, složite ih u nauljeni pleh, pospite muskatnim oraščićem, prezlom i zalijte pavlakom za kuvanje. Tu stavite i teleće odreske. Sve pokrijte alu folijom i pecite na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.

Poslužiti toplo uz čašu Coca-Cole.

2. Svečane lazanje

Za crveni sos:

  • malo maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 čena belog luka
  • 100 gr narendanih šargarepa
  • 250 gr svinjskog mesa
  • 250 gr junećeg mesa
  • 1 tegla sosa od paradajza
  • suvi začin i po ukusu
  • malo peršunovog lista – sitno iseckanog

Bešamel sos:

  • 4 kašike ulja
  • 3 kakašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 šolje mleka ili više ako treba
  • soli i po ukusu

Ostali sastojci:

  • 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
  • 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
  • Pakovanje kora za lazanje
foto: Shutterstock

Priprema:

U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.

Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.

Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje.

U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni.

Na kraju krajeva uopšte nije važno šta spremite, važna je atmosfera koju širite na ukućane i prijatelje. Kada se svi okupimo i nazdravimo sa čašom Coca Cole znam da žurka ne može da omane.