BAKA (94) ZNA FORMULU ZA SREĆAN ŽIVOT: "Kad ujutru ustanem, imam dva izbora. UVEK BIRAM DRUGI"

Starost je kao račun u banci, podižeš novac koji si sam tu stavio. Savetujem da na svoj račun uspomena stavite što više trenutaka sreće, kaže ova mudra baka

Objavljeno: 26.10.2023. 08:46h
Autor:
5 tajni za srećan život, Foto: Shutterstock

Preseljenje u starački dom tema je koja uvek izaziva podeljena mišljenja. Da li je moralnije starati se o starim roditeljima u svom domu, iako to znači da više nemate ni trenutak vremena za bilo ša drugo, ili je sasvim u redu prepustiti brigu o njima profesionalcima?

Suština koju bi trebalo uzeti u obzir u ovakvoj situaciji jeste kako se osoba koju treba smestiti u starački dom oseća tim povodom. Da to nije uvek loš izbor, govori priča starice Tatjane, koja nas uči veoma važnoj lekciji - da je sreća najčešće stvar izbora i da se životna sreća krije samo u 5 stvari.

Evo i njene priče...

Do 8 izjutra, 94-godišnja baka po imenu Tatjana već je obučena, diskretno našminkana, uredno očešljana. Spremna je da se preseli u starački dom.

Muž joj je nedavno preminuo, pa sada nema drugi izbor. Uprkos satima i satima strpljivog čekanja, ozbiljno i nepomično je sedela, a osmehnula se samo jednom - kada joj je saopšteno da je njena soba spremna.

Na putu ka liftu, medicinska sestra je objasnila kako će njena mala soba izgledati. Imaće zavese koje liče na prozore.

foto: Shutterstock

"O, dopašće mi se zavese", bilo je prvo što je baka Tatjana rekla i to sa entuzijazmom deteta koje je upravo dobilo igračku o kojoj je maštalo.

Sestra se uplašila preuranjene reakcije i mogućeg kasnijeg razočaranja, pa je oprezno rekla:

"Sačekajmo da ih prvo vidite. Možda vam se ne dopadnu".

"Nije važno. Sreća je ono što unapred odlučite. Kako moja nova soba izgleda ne zavisi od rasporeda i izbora nameštaja, već od načina na koji moj mozak funkcioniše. Tu odluku donosim svakog jutra, čim se probudim. Imam izbor - da provedem ceo dan u krevetu razmišljajući o svojoj bolesti i delovima tela koji mi više ne pripadaju, ili da osetim radost i zahvalnost svakog dana. Svaki dan doživljavam kao poklon i sve dok sam živa, misliću samo na lepe uspomene", rekla je baka i dodala:

"Starost je kao račun u banci, podižeš novac koji si sam tu stavio. Savetujem da na svoj račun uspomena stavite što više trenutaka sreće", ispričala je u jednom dahu i ponovo zaćutala.

Kasnije je otkrila svojih 5 sasvim jednostavnih pravila srećnih osoba:

- Očisti srce od zlobe;

- Očistite mozak od briga;

- Živi što jednostavnije možeš;

- Daj što više možeš;

- Ne očekuj previše.

Bonus video: