Sada je njegova sezona

Kuvani kukuruz: Poslastica za telo koja kontroliše dijabetes, hipertenziju i jača kosti

Šoljica kuvanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije, što znači da ova namirnica može da bude odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma

Objavljeno: 24.09.2014. 17:59h 20:38h
Foto: Thinkstock

Kukuruz je namirnica koja se može da se priprema na mnogo načina. Osim brašna kao sastavnog dela raznih vrsta testa, ovaj žuti plod je neizostavan deo variva, salata i umaka.

Međutim, osim prijatnog i blagog ukusa, kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva:

- šoljica kuvanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije, što znači da ova namirnica može da bude odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma;

- kukuruz ne sadrži holesterol i ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća;

- sadrži velike količine gvožđa i vlakana, folne kiseline, kao i vitamina C, B6 i B9;

- kuvani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.

Zdravstvene koristi:

smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjuje apsorpciju holesterola u telu, kontroliše dijabetes i hipertenziju, smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida, reguliše probavu, jača kosti, deluje pozitivno na kožu i vid.

Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a ako želite da maksimalno uživate u njegovom ukusu, donosimo najbolji recept za kuvani kukuruz.

Sastojci: kukuruz šećerac u klipu, 100 g putera, so, voda

Kukuruz je namirnica bogata proteinima, a OVDE saznajte koje još povrće ima snagu mesa.

Priprema: 1. U duboki lonac ulijte toliko vode da prekrije više od polovine, dobro je posolite i ostavite da provri.

2. Klipove kukuruza ogulite i operite i ubacite ih u kipuću vodu.

3. Kuvajte ih maksimalno 25 minuta i ostavite ih u toploj vodi do posluživanja.

Posluživanje: Topli kukuruz dodatno posolite po želji i klip namažite s malo putera.