Sećanje

12 godina od smrti Margite Stefanović Magi

Čuvena klavijaturistkinja kultne rok grupe EKV preminula je na današnji dan

Objavljeno: 18.09.2014. 16:31h 11:40h
Autor:
Foto: Printscreen Youtube / vukekv

Margita Stefanović Magi, najpoznatija kao klavijaturistkinja grupe "Ekatarina Velika", preminula je na današnji dan pre 12 godina.

Rođena je 1. aprila 1959. u Beogradu i bila jedinica u porodici beogradskog pozorišnog i TV-reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija.

Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina. Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi dobija ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatorijumu. Ponudu odbija i u Beogradu upisuje arhitekturu koju uspešno završava 1982. Kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istovremeno važi za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista.

Prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji predstavlja prisustvovanje koncertu tek formiranog benda Milana Mladenovića Katarina II u sali bioskopa "Topčiderska zvezda". Prvog maja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje sa njima i Milana Mladenovića, koji je poziva da se pridruži bendu.

Krajem 90-ih njena muzička aktivnost slabi. Godine 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić "Kaput mrtvog čoveka" što je njeno poslednje muzičko delo.

Margita Stefanović je poslednje godine života provela u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici. Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg intravenoznog konzumiranja droge.