Oprez, bakterije vrebaju

NIKAD NE ZAMRZAVAJTE SLADOLED KAD SE JEDNOM OTOPI: Stručnjaci upozoravaju da biste se zbog toga MOGLI OTROVATI

Većina ljudi ovo uopšte nije znala!

Objavljeno: 31.07.2023. 11:28h
Autor:
Zašto ne valja zamrzavati otopljen sladoled?, Foto: Shutterstock

Rizik od trovanja hranom u letnjim mesecima vreba tamo gde ga najmanje očekujete - u hladnim desertima.

foto: Shutterstock

Dokaz za to je slučaj iz SAD, kada je petoro ljudi umrlo nakon jedenja sladoleda jer je bio kontaminiran bakterijom listerijom, koja je izazvala listeriozu, opasnu infekciju što često kod odraslih zahvata mozak i kičmenu moždinu. Retko rezultira zastojem srca, ali i to se događa. Ljudi ovu opasnu bakteriju najčešće unesu u telo putem zagađenih mlečnih proizvoda, svežeg povrća ili mesa. Ona ima sposobnost da preživi i da se razmnožava čak na temperaturi unutar frižidera (opstaje na nižoj od 0° C pa sve do 45° C).

foto: Shutterstock

Termička obrada uništava bakterije

Hrana koja nije dovoljno ohlađena, kao i ona koja se presporo hladila izložena je povećanom riziku od množenja listerije, posebno ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne. Veoma je važno znati da se ova bakterija može naći i u sladoledu ako se otopi pa ponovno zamrzne, jer tada njegova otopljena tekstura ima idealne uslove za njeno razmnožavanje.

foto: Shutterstock

Pazite šta jedete

Listerija je vrlo otporna na štetne uticaje kao što su smrzavanje, isušivanje i toplota... Ova bolest (listerioza) najčešće se povezuje s konzumacijom zaraženog svežeg ili nedovoljno pasterizovanog mleka i sira (naročito onog mekog), sladoleda, sirovog povrća, kobasica, svežeg ili nedovoljno termički obrađenog mesa (naročito piletine) i sveže i dimljene ribe. Naročito se apeluje na ljude da budu oprezni kada kod kuće prave domaći sladoled koji sadrži sveža jaja, da ne bi dobili salmonelu.

foto: Thinkstock

Simptomi listerioze

Klinička slika obuhvata trovanje krvi, meningitis, encefalitis (akutno zapaljenje mozga), cervikalne infekcije (kod trudnih žena mogu rezultirati spontanim pobačajem ili mrtvorođenim detetom)... Navedenim simptomima obično prethode simptomi nalik prehladi, uključujući povišenu temperaturu. Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i proliva mogu biti znak ozbiljnog oblika listerioze, čak mogu biti i jedini izraženi simptomi. Vreme u kom se oni pojavljuju može varirati od nekoliko dana do tri nedelje, dok za gastrointestinalne simptome može biti oko 12 sati.