TAJNA PRAVE KAFANSKE RIBLJE ČORBE: Vrhunski kuvari korsiste 1 sastojak koji je čini neodoljivom

Donosimo vam originalni recept za riblju čorbu koja obara s nogu.

Objavljeno: 03.07.2023. 20:33h
Autor:
Recept za riblju čorbu, Foto: Profimedia

Priprema riblje čorbe za mnoge je veliki izazov. Koliko god se trudili da bude ukusna, čini se da je ona kafanska daleko bolja. Tajna je u nekoliko sastojaka koji je čine neodoljivom.

Sastojci:

  • 700-800 g rečne ribe (što više vrsta, to bolja čorba)
  • 1/2 štapa praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 5-6 kom. šargarepe
  • 1 kom. korena peršuna
  • 1 kom. korena paškanata
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kesica začina za riblju čorbu
  • ili mešavina koju čete sami napraviti
  • Mešavina so, vegeta, tucana ljuta paprika, slatka aleva paprika, beli luk u prahu, crni luk u prahu, malo brašna
  • 10-ak zrna bibera
  • 3 lista lorbera
  • 1 kašičica belog luka u granulama

Priprema:

Za početak skuvajte ribu. Kada je kuvana (pazite da se ne raspadne, teško ćete je očistiti od koščica) sklonite sa vatre da se prohladi. Procedite. Tečnost sačuvajte, a ribu, pažljivo, očistite od koščica. Sve to ostavite sa strane.

U loncu, na maslinovom ili suncokretovom ulju ispržite sitno iseckan praziluk, crni luk i beli luk (pazite na beli) Zatim dodajte sitno rendanu šargarepu, peršun i paškanat. Malo propržite. Potom dodajte očišćenu ribu. U tečnosti, koju ste ostavili od kuvanja ribe, razmutite začin za riblju čorbu ili mešavinu začina koju ste sami spremili i sipajte u lonac. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, beli luk u granulama i eventualno, dosolite, ako mislite da nije dovoljno slano. Pustite da ključa, petnaest minuta.

Posluživanje:

Kada sipate u tanjir, pospite je sitno seckanim peršunom.

(Stil/ Coolinarika)