Korisno znati
Preterana osetljivost zuba: Zašto se javlja i kako je rešiti
Kada se zaštitni sloj gleđi uništi ili se granica desni povuče, zubno tkivo ispod gleđi postaje mekano i ogoljeno. Ako su putevi do živaca slobodni, bol mogu da vam nanesu i kiseli krastavac, paradajz, limun, pa čak i kivi
Autor:
Preosetljivost zuba predstavlja pojavu oštrog, kratkotrajnog bola koji se javlja usled temperaturnih, dodirnih, hemijskih i sličnih nadražaja. Kako možemo da sprečimo ovu pojavu?
Grubo pranje zuba Ponekad do preosetljivosti dolazi zbog pregrubog pranja zuba ili korišćenja neodgovarajuće četkice. Agresivnim četkanjem nanosite bol desnima koje mogu da počnu da se povlače. Kada se zaštitni sloj gleđi uništi ili se granica desni povuče, zubno tkivo ispod gleđi (dentin) postaje mekano i ogoljeno. Denitn se nadovezuje na živčanu unutrašnjost zuba, pa ako je ona nezaštićena, osećamo bol jer je živac podložniji uticajima. Najjednostavnije rešenje bi bila promena četkice i nežniji pokreti.
OVDE saznajte koji je najjeftiniji gutljaj za svež dah.
Kisela hrana i sokovi
OVDE saznajte šest podmuklih razloga za loš zadah iz usta.
Izbeljivanje zuba
Lepota je u glini - OVDE saznajte kako da izbelite zube i uklonite sitne bore.
Periodontalne bolesti Koren zuba sadrži stotine sićušnih cevčica koje vode do živčanih završetaka zuba. Koren zuba se skriva duboko ispod zaštitnog sloja tkiva desni, pa ako imate neku periodontalnu bolest, desni će se povlačiti dalje od zuba i koren učiniti ranjivim. Redovna oralna higijena uključuje četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem, upotrebu interdentalne četkice i redovne posete stomatologu.
Sistematski pregled za 60 sekundi - OVDE saznajte kako da proverite svoje zdravlje.