NAJBOLJI RECEPT ZA LENJU PITU SA JABUKAMA: Bukvalno se topi u ustima, a tajna je u dodavanju svinjske masti
Isprobajte recept za malo drugačiju pitu s jabukama i prisetite se kako se jelo nekad.
Autor:
Pita sa jabukama uvek je rado viđena na svakoj trpezi. Da bi korica bila hrskavija, a testo tako mekano da se topi u ustima dodajte svinjsku mast. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka.
Sastojci:
Za testo:
- 1 celo jaje
- 2 žumanceta
- 100 g šećera
- 200 ml mleka
- 1 prašak za pecivo
- 420 g brašna
- 250 g svinjske masti
Za nadev:
- 1,5 kg jabuka
- 300 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- 15 g griza
Priprema:
Za testo posebno umešajte žumanca sa šećerom, a zatim dodajte celo jaje, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umešajte brašno, izradite testo pa ga razvaljajte. Podelite na dva jednaka dela. Stavite polovinu razvaljanog testa u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadevom.
Za nadev jabuke ogulite, očistite i izrendajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscedite. Dobijeni sok stavite u šerpu i dodajte šećer. Kad zakuva, pustite da se kuva na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promešajte.
Preostalo testo razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadev i odstranite papir. Pecite 20 minuta na 200 stepeni, pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu pre posluživanja.